Na trati z Českých Budějovic do Lince budou v dubnu výluky

České Budějovice – Pokračování rekonstrukce jednokolejné trati z Českých Budějovic do Lince bude po většinu dubna komplikovat cestování vlakem mezi těmito městy. Na rakouské straně mezi Summerau a Lincem bude vyloučen provoz téměř celý měsíc, od 4. do 27. dubna. V Česku se bude pracovat na trati mezi Českými Budějovicemi a Rybníkem v několika etapách, do autobusů budou muset cestující přestoupit v termínech 6.–10., 14.–17., 20.–24. a 27.–30. dubna, výluka tak neovlivní provoz o víkendech.

V době, kdy budou probíhat práce na obou částech trati České Budějovice – Linec a také v posledních čtyřech dnech omezení, musí cestující počítat s tím, že pojedou autobusem celou cestu. V době, kdy bude výluka pouze mezi Summerau a Lincem, budou mezistátní vlaky nahrazeny autobusy v tomto úseku.

Výluka se dotkne i dvou párů dálkových vlaků z Prahy do Salcburku. Přestup z rychlíků 206 a 207 do autobusů bude mít vliv zejména na cestující v lůžkových a lehátkových vozech z Curychu a Záhřebu. Ty se budou otáčet již v Linci, pasažéři se tak při cestě z Prahy dostanou do postele nejdříve v jedenáct večer, v opačném směru budou muset naopak vstávat již před šestou. Rychlíky 206 a 207 ovšem pojedou v celé trase již od 27. dubna, kdy bude pokračovat výluka pouze mezi Rybníkem a Českými Budějovicemi. Ta vždy začne až po průjezdu ranního vlaku a skončí před průjezdem večerního.

Cestující v Eurocity 100/101 se budou muset smířit s tím, že jídelní vůz na tomto vlaku pojede pouze mezi Prahou a Českými Budějovicemi, respektive Summerau a na náhradní soupravě Rakouských spolkových drah, která bude jezdit mezi Lincem a Salcburkem, již bude chybět.

Trať z Českých Budějovic do Lince je částečně postavena v trase původní koněspřežné železnice a na českém území je dnes součástí tzv. IV. tranzitního koridoru. V rámci optimalizace v posledních deseti letech prošla elektrizací a byla zrekonstruována jediná traťová kolej, v budoucnosti by měla být postavena i druhá.