Sobotka obhájil, ČSSD ale nenašla ženu místopředsedkyni

Praha - Statutárním místopředsedou ČSSD zůstává Bohuslav Sobotka, který ve volbě neměl protikandidáta. Nejpopulárnější český politik Sobotka získal 84 procent hlasů. Přesně stejné procento hlasů dostal Sobotka i na předloňském sjezdu strany v Brně. Ve svém předvolebním projevu se Sobotka vyslovil proti tomu, aby sociální demokracie uzavírala na celostátní úrovni velkou koalici s ODS. „Jsem přesvědčen, že něco takového by zničilo charakter sociální demokracie,“ řekl delegátům. ČSSD podle Sobotky má dnes silné politické postavení a prokázala jak schopnost vést stát, tak být razantní politickou opozicí. Stejně jako Paroubek vyjádřil přesvědčení, že ČSSD dokáže zvítězit v nadcházejících volbách a porazit ODS na hlavu.

Ve volbě řadových místopředsedů hned v prvním kole volby uspěl Roman Onderka i místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Svůj post pak obhájili i Zdeněk Škromach a Milan Urban. Ani napodruhé ale překvapivě neuspěla jediná žena mezi kandidátaty Jana Vaňhová. Ta přitom byla jediná kandidátka na místo místopředsedkyně - ČSSD má totiž ve stanovách určeno, že mezi místopředsedy musí být jedna žena.

Vůbec největší podporu získal Škromach, kterého volilo 485 z 554 delegátů. Dostal tedy přes 87 procent hlasů. Takřka shodného výsledku dosáhli Urban a Zaorálek, první získal 413, druhý 417 hlasů. Onderku volilo 390 delegátů. Vaňhová získala v prvním kole volby 263 hlasů, ve druhém pak jen 178.

Situace ohledně místopředsedkyně zřejmě zaskočila i vedení strany, plánovanou přestávku po druhém kole volby prodloužili o 40 minut a nakonec Michal Hašek oznámil, že se o místopředsedkyni rozhodne až v neděli ráno. Ústecká hejtmanka Jana Vaňhová už prý do další volby nepůjde. Podle Daniela Takáče, který je přímo na sjezdu, kraje shání podporu pro Kateřinu Kalistovou, bývalou náměstkyni ministra kultury. Bohuslav Sobotka pak v rozhovoru pro ČT uvedl, že bude zřejmě více kandidátek.

K neúspěchu Vaňhové podle kuloárových informací přispělo to, že není příliš oblíbená. V médiích se navíc objevila informace, že partner Vaňhové Roman Houska, místopředseda chomutovské ČSSD, byl odsouzen v pátek k jednoletému trestu se stejně dlouhým podmíněným odkladem. Podle soudu Houska najížděl autem na strážníka, který ho pokutoval za špatné parkování.

Ještě před volbou odstoupili tři kandidáti

I přes nezvolení Jany Vaňhové nakonec volba místopředsedů nebyla tak napínavá, jak se očekávalo. Postupně totiž odstoupili tři kandidáti, Petr Hulinský a Vítězslav Jandák se kandidatury vzdali, Miloslav Vlček ani se svým kandidátským projev nevystoupil.

Hulinský svůj krok zdůvodnil tím, že se chce soustředit na vítězství v pražských komunálních volbách v příštím roce, které budou zároveň volbami krajskými. „Nebudu kandidovat, protože chci vymazat poslední modrou skvrnu na mapě České republiky,“ řekl Hulinský s poukazem na loňské drtivé vítězství své strany v krajských volbách. Není zcela jisté, zda by Hulinský v místopředsednické volbě získal dostatek hlasů, neuspěl už na předloňském sjezdu. Jeho tehdejší kandidaturu nelibě nesl předseda strany Jiří Paroubek.

Vítězslav Jandák pak prohlásil, že je ve straně teprve tři roky a byl byl to příliš raketový vzestup. Podle svých slov se chce raději soustředit na práci ve sněmovně, nevyloučil ale kandidaturu na sjezdu za dva roky. O své podpoře vyjednával i šéf sněmovny Miloslav Vlček. Varoval, že pokud nebude mít dostatečnou podporu, nemá to cenu.