Na uzavřeném jednání ČSSD odmítla radar

Praha - Smlouvy o umístění americké radarové základny v Česku v tomto volebním období sněmovnou schváleny nebudou, prohlásil předseda ČSSD Jiří Paroubek. Uvedl to dnes při hodnocení debaty delegátů sjezdu strany při jeho dopolední uzavřené části. ČSSD chtěla podle Paroubka smlouvy smést ze stolu už tento týden, vláda je ale ze sněmovny zbaběle stáhla. Předseda ČSSD se však zároveň vyslovil proti mínění jednoho z delegátů, podle něhož by se strana měla zavázat k tomu, že smlouvy v případě jejich schválení nebude respektovat.

Přístup ČSSD ke smlouvám o radaru ocenil jako host sjezdu místopředseda dolní komory ruského parlamentu Alexander Babakov. Uvedl také, že rusko-české vztahy jsou v poslední době aktivní, což je přímá zásluha ČSSD. Sociální demokraté podle Babakova dobře obhajují zájmy obyvatel ČR na národní i mezinárodní úrovni. Babakov je přesvědčen o tom, že ČSSD se brzy stane vládnoucí stranou.

Paroubek na uzavřeném jednání kritizoval i Foldynu

Předseda ČSSD také odmítl názor, zda by nebylo možné přehodnotit odmítavý postoj ČSSD k některým regulačním poplatkům ve zdravotnictví. Kritiky se od Paroubka dostalo také ústeckému lídrovi strany Jaroslavu Foldynovi, který se prý dopustil zjednodušování a ze sjezdu si údajně nemá co nového odnést. Zástupci ČSSD na sjezdu představili svou ucelenou představu o řešení krize, uvedl Paroubek. „My jsme, přátelé, tady hovořili o celé řadě oblastí, o kterých víme, že jsou to pro lidi ty opravdu problémové věci,“ řekl Paroubek. „Já jsem především vzkázal delegátům, že mi připadá, jako bychom rezignovali na modernizaci,“ vysvětloval později Foldyna.

Na závěr svého vystoupení byl ale předseda strany smířlivý. „Všechna vystoupení byla velmi konstruktivní. Myslím si, že z nich čišel zájem o osud strany. A myslím si, že pokud budeme táhnout za jeden provaz, tak jsme neporazitelní,“ dodal. Zalitoval toho, že dopolední jednání bylo pro média uzavřené, neboť některá vystoupení by si podle něj zasloužila, aby je přenášela televize. O neveřejné části sjezdu rozhodli v pátek sami jeho delegáti.

Fico na sjezdu hřímal, že za krizi můžou USA

Na sjezdu ČSSD vystoupil i slovenský premiér Robert Fico. Ve svém projevu zdůraznil, že se sociální demokraté musejí v době světové hospodářské krize víc než kdy jindy soustředit na obranu sociálního státu a odmítnout recepty, které nabízí pravice. Fico také podle očekávání podpořil Jiřího Paroubka, který je prý mužem na svém místě již proto, že splňuje požadavek, aby v době krize stáli v čele rozhodní a ověření lídři. „Není čas na žádné personální experimenty,“ prohlásil premiér.

Za nynější hospodářskou krizi může to, že v USA dlouhodobě fungoval
nezodpovědný a nekontrolovaný finanční trh, není žádná hanba říct, že krize přišla právě z USA, soudí Fico. O takový dovoz, jako jsou krize a „radary“, podle něj není proč stát. Sociální demokracie v České republice ani na Slovensku nesmí podle něj dovolit, aby někdo přenášel důsledky krize jen na obyčejné lidi. Například slogany o potřebě flexibilního trhu prý znamenají v podstatě to, jak co nejrychleji vyhodit člověka z práce. Lidé v Česku i na Slovensku už si kvůli různým reformám vytrpěli dost, řekl Fico. Delegáti sjezdu české sociální demokracie ho za jeho projev odměnili dlouhotrvajícím potleskem vestoje.

Projev Milana Štěcha, který ČT kvůli rozhovoru se slovenským premiérem přerušila, najdete zde.

  • Jaroslav Foldyna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/480/47931.jpg
  • Robert Fico zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/751/75004.jpg