Vyloučení Kuchtové nebylo podle jihočeských zelených demokratické

České Budějovice - Vyloučení exministryně školství Dany Kuchtové ze Strany zelených nebylo podle jihočeských zelených demokratické. Na tiskové konferenci vyzvali také k větší demokratizaci strany. "Ve fungování strany v posledních měsících některé kroky nepovažujeme za demokratické. Chceme, aby se takové kroky už neopakovaly, aby se jim předešlo. A příkladem je především to vylučování," uvedl místopředseda krajské organizace Jiří Guth. Podle něj je nutné o všem jednat a především hledat kompromisy. Jihočeští zelení nesouhlasí ani s vyloučením poslankyň Věry Jakubkové a Olgy Zubové a Martina Čáslavky.

„Martin Bursík nedokáže ustoupit ze svých představ a chce je prosazovat systémem všechno, nebo nic,“ řekl Guth. Doplnil, že předseda strany sice má v některých ohledech většinu, ale nerespektuje názory ostatních. „Je to takový většinový systém a my prosazujeme spíše poměrný,“ vysvětlil Guth.

Podle krajské organizace nebylo zcela demokratické ani sestavování evropské kandidátky, kdy nebyl zohledněn názor velké většiny krajských organizací. „Bylo to v souladu se stanovami, ale demokracie je víc než jen litera stanov,“ podotkl Guth.

Jihočeští zelení reagovali také na vyjádření Martina Bursíka, že přijímá osobní odpovědnost za výsledek evropských voleb. „Krajská konference ho vyzývá, aby přesně definoval vyvození své osobní odpovědnosti, pokud strana nezíská ani jeden mandát. Dává si pozor, aby používal toto obecné vyjádření, ale odmítl upřesnit, jestli by odstoupil,“ dodal Guth.

O vyloučení Kuchtové, Jakubkové, Kuchtové a Čáslavky rozhodla 8. března v tajném hlasování Republiková rada strany. Bývalá první místopředsedkyně strany a exministryně školství Kuchtová a Čáslavka zorganizovali vnitrostranickou frakci Demokratická výzva, která stojí v opozici proti předsedovi SZ Bursíkovi.