Strana zelených: Buď odejde Vesecká, nebo Pospíšil

Praha - Tlak na odstoupení nebo odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké se stupňuje. Po výzvě Unie státních zástupců se teď chtějí k požadavku přidat také členové Soudcovské unie. Tlak také stupňuje vládní Strana zelených, která prohlásila, že když neodejde Vesecká, musí odejít ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Z židle Renaty Vesecké se čím dál víc stává spíš houpací, respektive houpající se křeslo. „Odstupte,“ slyšela v týdnu od Strany zelených i od Unie státních zástupců. „Odstupte,“ posílají jí teď nově vzkaz také soudci.

Zelení chtějí hlavu buď Vesecké, nebo ministra Jiřího Pospíšila. U něj jim vadí, že přestože podle jejich informací o odvolání Nejvyšší státní zástupkyně uvažoval, tak takový návrh vládě doposud nepředložil. Zelení tvrdí, že to je proto, že si to nepřeje premiér Mirek Topolánek. Ministra spravedlnosti však přesto k podání návrhu opakovaně vyzývají.

Jak doplnil Ondřej Liška, ministr školství a člen Strany zelených: „Pokud tak neučiní, a my si myslíme, že by tak učinit měl, pak se budeme ptát, jestli je to muž na svém místě. Myslíme si totiž, že pokud tak neučiní, muž na svém místě není.“ Jiří Pospíšil se k tomu vyjádřil: „Požadavky předsedy Strany zelených nejsou řešitelné v rámci resortu spravedlnosti, ale jen prostřednictvím koaličních mechanismů. Ať se tedy pan Bursík obrátí na premiéra.“

Premiér Mirek Topolánek se dnes k situaci nevyjádřil, v uplynulém týdnu ale mluvil o tom, že problém v justici není v osobě Renaty Vesecké.  Podle některých kuloárních výkladů tak směřovala jeho věta: „Já jsem pouze řekl, že to manažerské pochybení vidím jinde,“ spíše na adresu ministra spravedlnosti.

Koaliční partneři na tento požadavek zelených reagovali spíše chladně. První místopředseda ODS David Vodrážka prohlásil, že ODS by v žádném případě koaličním partnerům prostřednictvím médií nenavrhovala, koho mají či nemají a na kterém ministerstvu vyměnit. Naopak u opozice to vyvolalo podporu. Stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová na adresu Vesecké prohlásila: „Kdyby byla soudná, tak už dávno odešla sama. Že se tam drží, je opravdu křeč a drží ji pan ministerský předseda.“

K celému problému se tak pravděpodobně v nejbližších dnech svolá schůze, na které spolu budou jednat i oba hlavní protagonisté z oblasti justice. Ministr spravedlnosti se už ale nechal slyšet, že o odvolání nejvyšší státní zástupkyně se na ní bavit nechce. Co ho ale naopak zajímá, jsou problémy v komunikaci žalobců. Vadí mu, že si státní zástupci vyměňují vzkazy především přes média.