Sjezd ČSSD ženu nenašel

Praha - Delegáti 35. sjezdu ČSSD dnes navázali na včerejší volbu místopředsedů a v souladu se stanovami strany se snažili nalézt vhodnou kandidátku na místopředsedkyni strany. O post se ucházelo celkem sedm kandidátek, do druhého kola postoupila bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová a bývalá náměstkyně ministryně kultury Kateřina Kalistová. Ani jedné se však nepodařilo získat potřebnou většinu hlasů. Delegáti sjezdu se nakonec na druhý pokus usnesli, že místopředsedkyni zvolí ústřední výkonný výbor strany.

V úvodu dnešního jednání přednesl nový místopředseda ČSSD a předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek návrh, aby místopředsedkyni zvolil ústřední výkonný výbor strany. Delegáti sjezdu však poměrem 237 hlasů proti ku 161 hlasům pro tento návrh zamítli. Hlasování se zdrželo 60 delegátů.

„Myslím, že se ukázalo, že delegáti si uvědomují, že ta případná místopředsedkyně zvolená ústředním výkonným výborem by mohla mít prostě nižší legitimitu, než je zvolení sjezdem, jež je nejvyšším orgánem. Zároveň je tady vidět i snaha těch jednotlivých delegátů dodržovat ty demokratické principy,“ podtrhl v rozhovoru pro Českou televizi politolog z Metropolitní univerzity Praha Jan Bureš.

Kandidátky vyrostly „jako houby po dešti“

Během krátké porady, která následovala, nominovali krajští delegáti celkem sedm kandidátek. Patřily mezi ně bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, poslankyně Anna Čurdová, zastupitelka Ústeckého kraje Olga Hrebičková, bývalá náměstkyně ministryně kultury Kateřina Kalistová, náměstkyně hejtmana olomouckého kraje Ivona Kubjátová, předsedkyně Mladých sociálních demokratů Lucie Svobodová a v neposlední řadě zastupitelka Moravskoslezského kraje Dana Váhalová.

Velké množství jmen ale přispělo k tomu, čeho se odborníci obávali. Hlasy se v prvním kole rozmělnily a místopředsedkyně opět nebyla zvolena. Ve druhém kole se o post utkaly dvě nejúspěšnější kandidátky Kateřina Kalistová a Marie Benešová. Ani jedné se ale nepodařilo získat potřebnou většinu hlasů. Ze 473 platných hlasů získala Benešová 230 a Kalistová 214. Místopředsedkyně tak opět nebyla zvolena.

Druhý pokus o přesun volebních pravomocí na výkonný výbor

Po druhé neúspěšné volbě přišel druhý návrh na přesun volebních pravomocí na výkonný výbor. Tentokrát ho přednesl místopředseda Zdeněk Škromach. Pro návrh bylo 270 delegátů, proti jen 130 a zdrželo se 31. Chybějící místopředsedkyni tak nakonec skutečně zvolí ústřední výkonný výbor. Ne všichni ale s tímto řešením souhlasili: „My jsme to odmítli a pak najednou za dvě hodiny změníme rozhodnutí, to je trapný, ne?“ podivoval se Václav Dašek, který předsedá okresnímu výkonnému výboru strany na Praze 2.

Analytička ČT Martina Lustigová:


„Tohle zanechává určitou pachuť. To, že tu výsostnou pravomoc volit místopředsedkyni delegáti sjezdu přenechávají ústřednímu výkonnému výboru, bude hlavním poselstvím sjezdu a všechno ostatní bude přehlédnuto.“

Zvolení místopředsedkyně je pro ČSSD klíčovou otázkou. Přítomnost alespoň jedné ženy v předsednictvu strany totiž vyžadují její stanovy.

Vydáno pod