Mladoboleslavská MHD se definitivně změní 5. dubna

Mladá Boleslav – Po prosincové reorganizaci systému městské hromadné dopravy zažije Mladá Boleslav další velkou změnu v provozu městských autobusů. Dopravní podnik pozmění na základě připomínek k novému systému vedení linek a jízdní řády v neděli 5. dubna. V číslovaných linkách zmizí jednička na začátku jejich označení, opět tedy budou v Mladé Boleslavi jezdit autobusy s dvoucifernými čísly. O změně v systému MHD informoval mladoboleslavský dopravní podnik.

Drobně budou upraveny trasy všech tří páteřních linek. Linka A bude nově začínat u kosmonoské nemocnice a na Severním sídlišti obslouží zastávky, které v prosinci opustila. O víkendu budou jezdit spoje v intervalu 45 až 70 minut tak, aby v zastávce Hlavní nádraží navazovaly na důležité rychlíky. Linka B bude z Havlíčkovy prodloužena až k Autobusovému stanovišti. Na lince C nebyla pozměněna trasa, ale cestující musí vzít v potaz změnu časových poloh jednotlivých spojů. Provoz skončí zhruba v sedm hodin, protože večerní spoje nahradí pozměněné linky A a B.

Do Josefova Dolu a Hrdlořez bude jezdit nová linka 72, která rozšíří stávající nabídku spojů poskytovaných linkami 20 a 70. Trasa nové linky povede z Hrdlořez přes Debř do centra a do Industry Parku v Bezděčíně. Stávající autobusy číslo 70 budou zároveň ze zastávky Václava Klementa prodlouženy na Komenského náměstí.

Změn v trasování se dočkají i linky 30–33, vybrané autobusy 30 budou nově zajíždět do zastávky Škoda Parts Centrum a díky tomu bude omezen počet spojů linky 31. Část spojů linky 32 bude zajíždět do Řepova.

Pro obsluhu Dubců, Podchlumí, Bezděčína, Chrástu a Sahary bude zavedena nová linka 41, která bude jezdit po těchto místech okružně. Po stejné trase, ale v opačném směru bude jezdit linka 40, přičemž obě budou v některých případech zajíždět do Zálužan. Do týchž míst bude nadále jezdit i linka 42.

Linka 60 bude od dubna vedena k Městskému stadionu, odkud budou vybrané spoje pokračovat do Zálužan. Nově bude zavedena linka 161 do Michalovic a Podlázek.

Stávající síť MHD rozšíří také linka 80, která bude jezdit od Modré hvězdy ke škole v Dukelské. Dopravní podnik předpokládá, že tato linka odlehčí přetíženým autobusům linky B v době na začátku školy.

Naopak zrušeny budou linky 111 a 90. Při dubnové změně se také změní názvy několika zastávek.