Vláda chce odtajnit zprávu o manipulaci prezidentské volby

Praha - Premiér Mirek Topolánek dnes seznámil vládu se zprávou, která obsahuje informace o údajných manipulacích při loňské prezidentské volbě. Kabinet poté navrhl zprávu odtajnit. Vláda rovněž dnes uložila ministru pro lidská práva a menšiny Michaelu Kocábovi (za SZ) vypracovat do konce letošního roku vládní strategii boje proti sociálnímu vyloučení. Kabinet mimo jiné na dnešním jednání schválil návrh zákona o Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Topolánek dnes nesdělil, kdy by mohly úřady zprávu s informacemi o manipulaci volby prezidenta odtajnit. Zdůraznil, že se musí nejprve uskutečnit standardní řízení podle zákona o ochraně utajovaných skutečností. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) uvedl, že jde o materiál, který vznikl na čtyřech místech, mj. ve zpravodajských službách a policii, a každé z nich se k tomu musí vyjádřit.

Langer také řekl, že vláda měla dokument k dispozici již před několika dny. Rozhodla se však projednávání odložit s ohledem na víkendový sjezd sociálních demokratů a úterní hlasování o nedůvěře vládě, aby se vyhnula kritice a nařčení z účelové manipulace.

Ministr Kocáb má připravit vládní strategii proti sociálnímu vyloučení

Podle ministerstva vnitra vládu rostoucí počet lidí žijících v obtížných podmínkách ve vyloučených lokalitách i nárůst aktivit extremistů silně znepokojuje. „Pro vládu České republiky musí být tento vývoj alarmující, protože v případě, že by nenašla způsob a systém, jak mu čelit, tak by se mohlo řádění extremistických skupin neustále stupňovat,“ řekl Kocáb. „Nyní rozšiřují svůj okruh působení proti Romům, proti Židům, ale také proti sexuálním menšinám a v budoucnu to může pokračovat,“ konstatoval.

Langer dnes vládě předložil analýzu příčin sociálního vyloučení obyvatel některých lokalit. Podle odhadu ministerstva vnitra je nyní v Česku takových lokalit celkem asi 300, žije v nich kolem 80 000 lidí. Zvláštní analýzu příčin narůstajícího extremismu Langer ministrům předloží do konce dubna.

Ministr Michael Kocáb v doprovodu litvínovského starosty Milana Šťovíčka (vlevo) navštívil problémové litvínovské sídliště Janov.
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK