Zieleniec v eurovolbách nekandiduje, chce zpět do domácí politiky

Praha - Josef Zieleniec se v červnu nepokusí obhájit mandát v Evropském parlamentu, v němž od roku 2004 zastupoval SNK Evropské demokraty (SNK ED). Chce se totiž vrátit do domácí politiky. Podpořil ale kandidátku SNK ED vedenou politologem Lukášem Mackem a vyjádřil přesvědčení, že volby do Evropského parlamentu ovlivní i českou vnitropolitickou situaci.

„Já nekandiduji především proto, že chci být doma. Chci se vrátit jednak k normálnímu rodinnému životu, ale také do domácí politiky,“ prohlásil Zieleniec.

SNK ED dnes představili své kandidáty. Podle lídra Lukáše Macka jsou hlavně alternativou zaběhnutých politických stran. Navázat chtějí na úspěch Josefa Zieleniece ve volbách před pěti lety, kdy strana získala přes 11 procent hlasů a tři mandáty. Macek byl v letech 2000 až 2004 poradcem Zieleniece, poradce dělal i Janu Švejnarovi během jeho kandidatury na hlavu státu na přelomu let 2007 a 2008. Na kandidátce se objeví ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová nebo Jiří Plecitý, člen kabinetu eurokomisaře Güntera Verheugena.

Kromě Zieleniece není na kandidátce SNK ED ani její druhý současný europoslanec Tomáš Zatloukal. Jana Hybášková, která byla v minulých volbách do Evropského parlamentu rovněž zvolena za SNK ED, nyní kandiduje za nové uskupení, Evropskou demokratickou stranu.

Zieleniec v roce 1991 se současným prezidentem Václavem Klausem spoluzakládal ODS a do roku 1997 byl jejím místopředsedou. V říjnu 1997 se ale vzdal stranické funkce i postu ministra zahraničí, který zastával od roku 1992. O tři měsíce později z ODS vystoupil. V roce 2000 byl za Unii svobody zvolen do Senátu, křesla se vzdal po zvolení do Evropského parlamentu. V posledních sněmovních volbách byl celostátním lídrem SNK ED.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek a v sobotu 5. a 6. června a ČR v nich získá 22 europoslanců. Před pěti lety, kdy na Česko připadalo 24 mandátů, zvítězila ODS, která tehdy získala devět křesel. Druzí skončili komunisté se šesti mandáty, třetí SNK ED se třemi. Po dvou europoslancích získaly ČSSD, KDU-ČSL a hnutí Nezávislí.