Romští aktivisté chtějí záznamy z akcí neonacistů dávat policii

Praha - Romové se obávají rostoucích aktivit příznivců extremistických hnutí namířených zejména právě proti romské menšině v Česku. Neformální romské uskupení nazvané Gypsy Radical proto začalo monitorovat akce, při nichž neonacisté podle názoru jeho členů porušují zákony. Členové uskupení, kteří se drží v anonymitě, to uvedli v prohlášení zveřejněném na serveru www.romea.cz.

„Romové už nechtějí mlčky přihlížet neonacistickým provokacím,“ stojí v prohlášení. „Naším cílem není vyvolávat konflikt, tak jak to chtějí právě neonacisté,“ uvedli dále aktivisté. Gypsy Radical proto již monitoruje údajná porušování zákonů ze strany extremistů a záznamy předává policii. „Dalším naším cílem je vyburcovat Romy k nenásilné aktivitě,“ konstatovali autoři prohlášení, kteří o své činnosti chtějí informovat na svých internetových stránkách.

Romové na nich již poukázali na vysoké náklady, které stát vyčleňuje na nasazení policejních jednotek při akcích ultrapravicových radikálů. Podle Gypsy Radical například bylo v uplynulých měsících na čtyřech akcích extremistů v Litvínově celkem nasazeno přes 2 000 policistů; náklady aktivisté bez upřesnění vyčíslili na více než 10 milionů korun.

Rostoucí aktivity extremistů namířené proti obyvatelům vyloučených lokalit přidělávají vrásky také ministrům. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) dnes vládě předložil analýzu příčin sociálního vyloučení obyvatel některých lokalit. Vládní strategii boje proti sociálnímu vyloučení by měl do konce roku vypracovat ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb (za SZ). „Pro vládu České republiky musí být tento vývoj alarmující, protože v případě, že by nenašla způsob a systém, jak mu čelit, tak by se mohlo řádění extremistických skupin neustále stupňovat,“ řekl dnes novinářům po jednání vlády Kocáb.

Vydáno pod