Vláda navrhne vznik Generální inspekce bezpečnostních sborů

Praha - Vláda dnes schválila návrh zákona, který by umožnil vznik Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ta by nahradila současnou inspekci policie. Předlohu čeká ještě projednání ve sněmovně, poté v Senátu a v případě podpisu zákona prezidentem vstoupí v platnost. Na rozdíl od své předchůdkyně má být inspekce zcela nezávislá na ministerstvu vnitra. Nově má vyšetřovat trestné činy nejen policistů a civilních zaměstnanců policie, ale také celníků a Vězeňské služby.

Generální inspekce má v rámci policejní reformy sjednotit kontrolu bezpečnostních sborů. „Je to samostatný bezpečnostní sbor, který je zcela nezávislý na ministerstvech, je ekonomicky samostatný, v čele stojí ředitel, kterého jmenuje vláda,“ přiblížil strukturu návrhu ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Působnost inspekce se však nemá vztahovat na hasiče ani na Bezpečnostní informační službu (BIS), a to kvůli charakteru jejich činnosti. Důvodem k nezahrnutí hasičů je to, že jejich práce má hlavně záchrannou náplň, a není tedy důvod stíhat jejich prohřešky jinak než prohřešky ostatních občanů. U BIS zase převážily obavy z možné dekonspirace.

V čele generální inspekce bude ředitel jmenovaný vládou, návrh na jmenování by předtím projednal sněmovní výbor. Činnost inspekce bude zvnějšku kontrolovat orgán vytvořený sněmovnou. Současný stav, kdy inspekce podléhá ministerstvu vnitra, odborníci kritizují a poukazují na možnou politickou zneužitelnost.

Samostatnou a na ministerstvu méně závislou inspekci požadují také neziskové organizace. V současné podobě návrhu zákona ale vidí nedostatky. Liga lidských práv například kritizuje možné riziko, že tutéž práci budou dělat stejní lidé a žádná změna nepřijde. „Proto bychom se zasazovali o to, aby v nové inspekci byl přítomen i jiný odborný prvek. Třeba právníci, kteří mají zkušenosti z policejní oblasti, ale nepracovali u policie České republiky,“ komentuje nový návrh právní odbornice z Ligy lidských práv Lucie Obrovská.

  • Celní správa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/89/8865.jpg
  • Lucie Obrovská autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/754/75322.jpg