Pospíšil neumožnil jednání vlády o odvolání Vesecké

Praha - Vláda dnes nejednala o případném odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, jejíž odchod žádají zelení. Předseda SZ Martin Bursík novinářům po schůzi kabinetu řekl, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) toto téma jako samostatný bod nepředložil, nebylo tedy nad čím jednat. Bursík ale podle svého vyjádření rozhodně hodlá o Vesecké s ODS jednat. Očekává se, že o osudu Vesecké budou jednat v nejbližších dnech koaliční lídři, nebo pouze Bursík s Topolánkem. Posun lze podle premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka očekávat nejdříve ve středu, tedy po hlasování sněmovny o nedůvěře kabinetu. Nedůvěru nejvyšší žalobkyni Renatě Vesecké dnes vyjádřilo také 17 olomouckých státních zástupců.

Ministr Pospíšil nevidí důvod, proč měl dnes na vládním jednání navrhovat odvolání Vesecké. „Občanská demokratická strana opakovaně vyjádřila podporu Renatě Vesecké a ministr, jakožto ministr ODS, zastává stejné stanovisko,“ komentovala situaci Pospíšilova mluvčí Veronika Ludvíková. Nejvyšší státní zástupkyni dnes po jednání vlády znovu podpořil také premiér Topolánek: „Nepochybuji o tom, že Renata Vesecká je kompetentní státní zastupitelství řídit.“

Na schůzce k otázce odvolání Vesecké ale Martin Bursík trvá. „Nám jde o to, aby se pan ministr spravedlnosti pohnul a začal konat,“ řekl pro ČT Bursík. Zeleným se nelíbí poměry v soustavě státního zastupitelství, jsou podle nich neudržitelné. Pokud Pospíšil nezjedná nápravu, měl by podle Bursíka odejít sám. Naléhání zelených nakonec premiér vyslyšel a přislíbil svou účast na společném setkání k této otázce, kde a kdy se má uskutečnit, ale tají. Podle některých ministrů i premiéra by problém Vesecké či případné odvolání Pospíšila měly počkat až po úterním hlasování o nedůvěře vládě.

Hlavu Vesecké již požadují i olomoučtí státní zástupci

Dnes se pro rezignaci Renaty Vesecké vyjádřilo také 17 olomouckých státních zástupců, kteří nejsou organizováni v Unii státních zástupců. Poslali předsedkyni unie Lence Bradáčové dopis, v němž podporují unijní výzvu.

„Chceme přitom zdůraznit, že tento náš otevřený a veřejně projevený souhlas s prohlášením unie činíme na základě vlastního přesvědčení o nutnosti učinit potřebné kroky ke znovuobnovení důvěry veřejnosti v nestrannost a nezávislost státního zastupitelství,“ napsalo 17 olomouckých státních zástupců. V dopise zdůraznili, že nepodléhají vlivu žádných skupin.

„Je to jejich postoj, nemůžu s ním souhlasit. Mrzí mě, že si nedokážou zachovat nadhled a nechají se vláčet a manipulovat v důsledku mediálních tlaků. Na druhou stranu to chápu. Léta tu dělal šéfa Ivo Ištvan, vyjadřují mu tímto podporu,“ poznamenala olomoucká vrchní státní zástupkyně Milena Hojovcová, která se již dříve postavila za Veseckou.

Renata Vesecká
Zdroj: ČT24
Vydáno pod