Demonstrace v Praze připomněla 10. výročí bombardování Jugoslávie

Praha - Necelé dvě desítky demonstrantů si na pražském Václavském náměstí připomněly, že přesně před deseti lety vydal tehdejší generální tajemník NATO Javier Solana rozkaz k bombardování Jugoslávské svazové republiky (JSR). V chladném a větrném podvečeru nad demonstranty divoce vlála srbská vlajka, jeden z demonstrantů nad hlavou třímal transparent s nápisem "Slobodan Milošević: Hrdina Mučedník".

Milošević byl prezidentem JSR, zemřel v roce 2006 v haagské věznici Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Cílem operace Spojená síla před deseti lety bylo ukončit aktivity jugoslávských ozbrojených sil v tehdejší provincii Kosovo. Nálety začaly den po vyhlášení rozkazu a trvaly 78 dnů; poté se srbské jednotky z Kosova stáhly. Podle organizace Human Rights Watch si bombardování vyžádalo kolem 500 civilních obětí. Smrt civilistů připomněli také dnešní demonstranti.

„Já jsem si dovolil svolat toto shromáždění, abych upozornil na to, že aliance NATO, jejímž členem je Česká republika, je zločinecká organizace,“ hlásil z megafonu organizátor setkání, předseda krajské organizace Strany zelených v Pardubickém kraji Pavel Křivka. Poté předal megafon dalšímu řečníkovi, který kritizoval výstavbu amerického protiraketového radaru v Brdech. Oba připomněli, jak se k náletům na tehdejší Jugoslávii postavili čeští politici. Vyzdvihli rezervovaný postoj někdejšího ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera, a naopak za „válečného štváče“ označili bývalého prezidenta Václava Havla, který údery podpořil.

Své emoce dali poté účastníci půlhodinové demonstrace najevo „humanitárním bombardováním“ plakátu s Havlovou podobiznou vajíčky a starou zeleninou. Nepříliš šikovná demonstrantka kromě obrazu bývalého státníka potřísnila nevábnou substancí také vlastní oblečení.

Organizátoři demonstrace si výročí bombardování Jugoslávie připomenou ještě v úterý. Nejprve uspořádají demonstraci na Palackého náměstí; večer před budovou srbského velvyslanectví v Mostecké ulici na Malé Straně zorganizují vzpomínku na oběti bombardování.