Křeslo místopředsedkyně obsadí ČSSD v dubnu

Praha/Brno - Česká strana sociálně demokratická zvolila na víkendovém sjezdu své vedení. Jedno křeslo však zůstalo neobsazeno. Podle stanov ČSSD by na něj měla usednout žena jako místopředsedkyně strany. Žádná z kandidátek ale nezískala potřebný počet hlasů. O obsazení postu místopředsedkyně se rozhodne zřejmě v půli dubna na schůzi nejvyššího orgánu strany  - Ústředního výkonného výboru.

„V tom křesle by měla být žena inteligentní, která dokáže vyjádřit své názory. V naší straně máme takových žen dostatek,“ řekl nově zvolený místopředseda strany a primátor Brna Roman Onderka. Jenže volby ukázaly, že ženy se do vedení strany příliš nehrnou. Jedinou kandidátkou v prvním kole byla ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, která post obhajovala. Ta ale překvapivě neuspěla.

„Její nezvolení beru jako nesouhlas s některými kroky, které udělala,“ vysvětlit Onderka. On sám ji prý volil. Ostatní členky se nejspíš bály proti favoritce kandidovat. To ale musely udělat ve druhém kole volby, do kterého už Vaňová nenastoupila. O post se pak téměř z donucení ucházelo „7 odvážných žen“, jak je nazval další místopředseda Milan Urban. Ani druhé kolo svou vítězku nenašlo.

Bezproblémově se obsadily další místopředsednické posty. Statutárním místopředsedou zůstal v současnosti nejoblíbenější český politik ČSSD Bohuslav Sobotka. Staronovým místopředsedou bude také Milan Urban a Zdeněk Škromach. Ten získal vůbec největší počet hlasů - přes 87 procent. Novými tvářemi ve vedení strany jsou místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek a Roman Onderka.

„Chci navazovat na svého předchůdce Petra Víchu,“ řekl Onderka s vysvětlením, že jeho hlavním zájmem budou regiony. „Chci být hlasem měst a obcí ve vedení strany,“ prohlásil ještě primátor Brna. Za svůj hlavní cíl si klade dovést stranu v podzimních komunálních volbách v příštím roce k vítězství.

Vydáno pod