Soud začal projednávat Paroubkovu žalobu na Kubiceho

Praha - Pražský městský soud dnes začal projednávat žalobu předsedy ČSSD Jiřího Paroubka na ministerstvo vnitra a na bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho. Paroubek se domáhá omluvy a 100.000 korun - tvrdí, že nepravdivé údaje v takzvané Kubiceho zprávě zasáhly do jeho práva na ochranu soukromého a rodinného života. Kubiceho advokát dnes navrhl, aby soud Paroubka vyslechl.

Zatímco Kubice se k hlavnímu líčení dostavil osobně, Paroubek byl ve sněmovně kvůli dnešnímu hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. U soudu jej zastupoval advokát Emerich Slavík, který přišel s požadavkem doplnit dokazování o osm okruhů důkazů.

Soudci Martinu Valehrachovi předložil mimo jiné desítky novinových článků reagujících na Kubiceho zprávu nebo kompaktní disk s nahrávkou diskuse na pražské Vysoké škole ekonomické, kde prý Kubice opakovaně řekl, že jeho zpráva byly „drby“. To, že zpráva Paroubka poškodila, chce advokát dokázat například i skutečností, že 192 diskutérů na internetovém serveru Novinky.cz podpořilo názor, že Paroubek przní děti.

Kubiceho zpráva,

která se dostala na veřejnost pouhé čtyři dny před parlamentními volbami v roce 2006, hovořila o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Tvrdila, že se tehdejší premiér Paroubek snažil ovlivňovat vyšetřování některých případů, například neobjasněné vraždy
kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či údajné korupční kauzy biolíh. Dokument obsahoval i pasáž, podle níž Paroubkův známý Bohumír Ďuričko, který momentálně čelí obvinění z vraždy Václava Kočky mladšího, „měl mít během dovolené styk se svou nezletilou dcerou, kterou má mít k dispozici i Paroubek“. Paroubek prý také tlačil na ministra vnitra, aby zařídil vazbu
podnikatele Tomáše Pitra.

Kubiceho advokát Milan Hulík reagoval tak, že navrhl výslech Paroubka. Paroubek by však s výslechem musel souhlasit. Soudce prohlásil, že se mu výslech Paroubka nejeví nutným, protože samotná žaloba obsahuje vše potřebné. Počká ale, jak se k návrhu vyjádří předseda ČSSD.

Hlavní líčení bude pokračovat 23. dubna. Kubice novinářům po odročení jednání sdělil, že věří ve své vítězství. Navržené důkazy označil za nesmysly. „Výpisy z internetu těžko můžu brát za důkazy,“ řekl. Paroubek podle něj „v ničem nemluví pravdu“. Advokát šéfa ČSSD poté zdůraznil, že se jeho klient snaží předkládat fakta a nezaplétat do případu politické okolnosti. 
       

Paroubkův požadavek omluvy byl původně součástí žaloby na ochranu dobré pověsti právnické osoby, kterou na Kubiceho podala ČSSD. Spor ČSSD byl však vyloučen k samostatnému projednání, v němž pražský městský soud minulý měsíc žalobu zamítl. Svůj krok odůvodnil tím, že Kubiceho zpráva se nezmiňuje přímo o ČSSD, a nemohla tedy stranu poškodit. Sociální demokraté se proti nepravomocnému verdiktu hodlají odvolat k pražskému vrchnímu soudu. Od Kubiceho a ministerstva vnitra chtějí kromě omluvy i milion korun.