Filipiová představila projekt standardů zdravotní péče

Praha - Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) dnes představila projekt tvorby standardů zdravotní péče. Pacienti se z nich mají dozvědět, na jakou péči mají při daném onemocnění nárok. Pro lékaře budou standardy závazné, pokud zákonodárci reformní zákon schválí a prezident jej podepíše. Do roku 2013 by v Česku mělo existovat až několik stovek standardů.

„Výsledkem zavedení standardů bude zpřístupnění nejmodernější zdravotní péče založené na nejnovějších poznatcích a znalostech specialistů všem pacientům v Česku,“ řekla Filipiová novinářům. Zdůraznila, že vymezením standardu nebude omezen přístup pacientů k péči a nebude se ani snižovat dosavadní rozsah péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění. „Tím, že se zvýší kvalita péče, se sníží náklady na léčení komplikací,“ dodala náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéta Hellerová.

Náměstkyně také připomněla, že v současnosti již existuje řada standardů neboli doporučených postupů, které vypracovaly odborné lékařské společnosti. Některé jsou staré 5 let, pro některé nemoci existuje dokonce více doporučených postupů souběžně. Zdravotníci ani pacienti nevědí, kde najdou správný standard péče.

Loni proto ministerstvo ustanovilo Radu pro tvorbu standardů, jsou v ní zástupci lékařů i zdravotních pojišťoven. Rada zpracovala metodiku přípravy standardu a jeho definici. Nyní jsou hotové dva standardy, do konce roku jich bude osm. Do roku 2013 už má v České republice platit několik stovek standardů, které se budou každé tři roky přezkoumávat. Lékaři se jimi budou muset řídit, pouze v odůvodněných případech se od nich budou moci odchýlit. Pacienti, kteří budou mít pocit, že byli léčbou poškozeni, budou mít na co poukázat, když se budou chtít soudit.

Vydáno pod