Nová silnice za dvě miliardy zrychlí jízdu do západního Polska

Frýdlant – Nová silnice od Liberce na Frýdlant do Harbartic na česko-polské hranici má zjednodušit cestování na severu Čech a zároveň zlepšit prostředí v místních obcích. První etapa stavby začala dnes, jedná se o přeložku silnice I/13, která odvede auta mimo zástavbu v Liberci a Stráži nad Nisou, jíž projíždí silnice I/13 v současné trase. Výstavba úvodního čtyřkilometrového úseku nové komunikace bude podle něj stát přes 800 milionů korun a otevřít by se měla v říjnu roku 2011. Celý nový tah má být hotov nejdříve v roce 2018 a stát přes dvě miliardy.

Nová přeložka se má napojit na rychlostní silnici z Liberce do Chrastavy na kruhové křižovatce Svárov a bude pokračovat skalnatým zalesněným svahem přes Pastviny a Bělidlo, na stávající silnici se napojí v nově vybudované kruhové křižovatce před Mníškem. Kvůli nové trase bude nutné postavit devět mostů a tři protihlukové stěny. Silnice bude postavena jako dvouproudá s přidaným pruhem ve stoupání.

Dále ale bude silnice ještě dlouho vypadat jako dnes – klikatá a nebezpečná. Do Frýdlantu dorazí dělníci přibližně za deset let. Stavba silnice se přitom několik let odkládala. Naposled se termín začátku rekonstrukce alternativní cesty do česko-polsko-německého trojmezí posunul letos v létě. Přitom měla proběhnout již dávno. „Při posledním sčítání v Mníšku u Liberce bylo více než deset tisíc aut,“ uvedl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Další problém ve vytvoření tahu trojmezím leží na polské straně, kde kvalitní silnice rovněž chybí. „Doufám, že se nám podaří něco vyjednat. Visí to na polské straně,“ řekl krajský radní pro dopravu Martin Sepp.

Liberecku tak kvalitní spojení s Polskem stále chybí a ještě nějakou dobu chybět bude.