Kauza Kořistka zřejmě skončila

Ostrava - Zřejmě definitivně skončila kauza údajného uplácení unionistického exposlance Zdeňka Kořistky. Ačkoliv olomoucký vrchní soud loni v září rozhodl, že přítel šéfa ODS Mirka Topolánka Marek Dalík a lobbista Jan Večerek v roce 2004 Kořistkovi nabídli úplatek za to, že bude hlasovat proti vládě Stanislava Grosse, případ se znovu otevírat nebude. Uvedl to internetový server Aktuálně.cz

„Spis jsem prostudovala, ale neshledala jsem žádné nové skutečnosti, které by vedly k tomu, že by se měl případ znovu otevřít,“ řekla ostravská státní zástupkyně Tamara Kornasová. Kořistka po rozhodnutí olomouckého vrchního soudu loni v září Kornasovou vyzval, aby případ znovu otevřela a prošetřila.

„Dva soudy už uznaly, že jsem dostal za nepodpoření vlády nabídku na post velvyslance a olomoucký soud navíc dodal, že padla i finanční nabídka. Proto žádám, aby ostravská státní zástupkyně Tamara Kornasová přezkoumala odložení mého případu,“ uvedl již v září Kořistka.

Nyní ho však rozhodnutí státní zástupkyně nepřekvapilo.„Nic jiného jsem nečekal, udělala všechno proto, aby se to znovu neotevíralo,“vysvětlil exposlanec. Kořistka v současnosti další kroky neplánuje. V kauze bývalého poslance Kořistky vyšetřovala policie jeho tvrzení, že mu Dalík spolu s dalším mužem nabídli úplatek, když jako poslanec nepodpoří novou vládu Stanislava Grosse (ČSSD).