Boj ve sněmovně pokračuje, Zaorálek vypnul Langera

Praha - Spory ve sněmovně pádem vlády neskončí, spíše naopak. Poslanci zatím mají na dnešním programu témata, která opět rozpoutala ostrou hádku - kauza poslance Petra Wolfa a snahu premiérova přítele Marka Dalíka ovlivnit informování o ní a také zbavení mlčenlivosti Karla Tichého, který měl na starosti spis Krakatice. Poslanci se však zatím nikam nedostali - hned na počátku se dostali do sporu ministr vnitra Ivan Langer (ODS) a Lubomír Zaorálek (ČSSD), který z pozice řídícího schůze vypnul Langerovi mikrofon a na půl hodiny přerušil jednání. Po zhruba půlhodinové přestávce si klub ODS vyžádal přestávku dvouhodinovou, po které došlo opět k bouřlivé diskuzi.

Sporu Langera se Zaorálkem předcházelo vystoupení sociálního demokrata Davida Ratha, který vládu tvrdě kritizoval. „Ono by se na jeho (Rathova) slova dalo reagovat jednoduše: hoďte na toho blázna síť,“ reagoval Langer. Zaorálek ho ale přerušil a požádal ho, aby takto nenapadal poslance. „Mluvte, ale nenapadejte naprosto nepřijatelným způsobem řečníky,“ doporučil Zaorálek, který v tu chvíli schůzi řídil. „Mluvte k věci, nebo si běžte sednout.“

Langer se ho opakovaně zeptal, kde byl při Rathově projevu a jak dohlížel na dodržování slušnosti v jednacím sále, protože se mu nelíbilo, že měří dvojím metrem. Zaorálek ho naopak vyzval, aby se držel tématu. Po Langrových slovech: „Reakce na blázna, sprosťáka…“ mu Zaorálek vypnul mikrofon a na půl hodiny schůzi přerušil. ODS si následně vyžádala dvouhodinovou přestávku na poradu klubu.

Kdo se choval nekorektně - Rath, Langer či Zaorálek?

„Potřebujeme probrat naprosto nepřijatelné chování místopředsedy Poslanecké sněmovny, který křičel na ministra vnitra, rozhazoval tam rukama, ukazoval mu, kam si má sednout,“ řekl novinářům předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Langer podle něj naopak vystupoval daleko korektněji než Rath, jehož chování ale nechal Zaorálek bez odezvy.

Zaorálka se naopak zastal předseda klubu ČSSD Bohuslav Sobotka, který Langerovo jednání označil za neslušné a nepřiměřené. Doporučil také, aby se věcí zabýval sněmovní mandátový a imunitní výbor.

Na pozadí hádek stojí Wolfova kauza

K dalším střetům došlo kvůli údajnému ovlivňování médií a justice v kauze poslance Wolfa. Došla i na slova o lžích a nezodpovědných puberťácích. Spor vznikl při projednávání bodu, který se týkal premiérova přítele Marka Dalíka a jeho údajného pokusu ovlivnit redaktora České televize při natáčení reportáže o exposlanci ČSSD Petru Wolfovi. Je to jediný bod, ke kterému se poslanci zatím dnes dostali.

Vlnu rozhořčení v koaličních lavicích vyvolalo zejména tvrzení místopředsedy sněmovny Zaorálka. Ten řekl, že premiér Mirek Topolánek nabídl redaktorovi ČT Daliboru Bártkovi kompromitující materiály na předsedu ČSSD. Na to reagoval ministr financí Miroslav Kalousek, který to označil za sprosťárnu. O Zaorálkovi prohlásil, že je „účelový lhář, kterému slušný člověk nemůže věřit ani dnešní datum“, a vyzval ho k omluvě. Zaorálek vzápětí upřesnil, že měl na mysli Topolánkova přítele Dalíka a že šlo o přeřeknutí.

Dnes by navíc poslanci mohli pohnout i další ostře sledovanou kauzou s názvem Krakatice. V jejich silách je totiž pravomoc zbavit mlčenlivosti jejího spoluautora Karla Tichého.