Počasí opět trápí řidiče, silnice kloužou

Pardubice/Jihlava/Karlovy Vary - Na silnicích v Pardubickém kraji se opět objevil sníh. Napadl v noci, ale udržel se jen ve výše položených oblastech. Cestářům se ráno podařilo obnovit provoz na silnici z Výsluní do Vejprt na Chomutovsku. Několik centimetrů nového sněhu čeká řidiče i na cestách v okolí Hlinska, v Orlických horách na Lanškrounsku a Žamberecku, sněhový poprašek leží kolem Vysokého Mýta a v Železných horách. Nový sníh napadl i na Vysočině a silnice jsou tam s opatrností sjízdné. V Krkonoších leží na vozovkách až deset centimetrů nového sněhu. Policisté zaznamenali na jihu Čech zvýšený počet nehod, naštěstí žádná zatím nebyla vážnější.

Silničáři upozorňují na možnou námrazu ve vyšších polohách Chrudimska a v okolí Poličky na Svitavsku.

Cestáři zprůjezdnili zasněženou silnici do Vejprt

Silničáři dnes ráno obnovili provoz na silnici z Výsluní do Vejprt na Chomutovsku, která byla uzavřena po vánici od úterního odpoledne. Všechny silnice v Ústeckém kraji jsou tak sjízdné. Po úterním hustém sněžení a silném větru ale na nich v Krušných horách zůstává rozbředlý sníh. V Krušných horách zůstala po úterní vánici neprůjezdná i silnice Chata Nástup - Horní Halže.

Na Vysočině napadl nový sníh, silnice kloužou

Na Vysočina místy napadlo přes noc kolem pěti centimetrů sněhu. Silnice jsou podle dispečinku cestářů s opatrností sjízdné. Vozovky první třídy jsou většinou po chemickém ošetření mokré, někde na nich leží zbytky břečky. Na ostatních je ujetá vrstva sněhu. Vlivem větru by se zejména na Žďársku mohly tvořit sněhové jazyky.

V Olomouckém kraji leží místy na silnicích rozbředlý sníh

Pět až deset centimetrů sněhu přibylo v noci na dnešek ve vyšších oblastech na severu Olomouckého kraje. Na silnicích tam leží rozbředlý nebo ujetý sníh. Opatrná jízda je podle správců vozovek na místě zejména na Šumpersku a Jesenicku. Podle šumperských silničářů leží na chemicky udržovaných vozovkách ve vyšších polohách rozbředající sníh, na inertně ošetřovaných je nová vrstva sněhu. V níže položených oblastech Olomouckého kraje jsou hlavní tahy holé, suché případně mokré.

V horských oblastech hradeckého kraje připadl další sníh

Například v Krkonoších leží na vozovkách až deset centimetrů nového sněhu. V Orlických horách varují silničáři před tvorbou sněhových jazyků. Na většině území Královéhradeckého kraje bylo dnes ráno skoro jasno,  teploty klesly až osm stupňů Celsia pod bod mrazu. Silnice v nižších polohách jsou sjízdné bez omezení. Zvýšenou opatrnost doporučují silničáři při jízdě ve vyšších polohách, například na Náchodsku zůstává místy uježděná vrstva sněhu, na Rychnovsku je na silnicích vrstva rozbředlého sněhu.

V Karlovarském kraji je po sněžení na silnicích rozbředlý sníh

Na silnicích v Karlovarském kraji leží po úterním sněžení rozbředlý sníh. Ve vyšších polohách zůstává na vozovkách uježděný sníh po pluhování. Vzhledem k teplotám pod nulou by řidiči měli být opatrní, upozorňují silničáři. Teploty v noci na dnešek klesly k minus šesti stupňům pod nulou, na horách dokonce až na minus devět stupňů. Mokré vozovky po chemickém ošetření by tak mohly namrzat. Teploty během dne nevystoupí nad dva stupně.

Na jihu Čech v noci sněžilo, přibylo i dopravních nehod

Na jihu Čech v noci sněžilo, všechny komunikace byly ráno sjízdné, ale silničáři radí velmi opatrnou jízdu. Na některých cestách leží nový sníh a místy jsou vozovky namrzlé. Policisté zaznamenali zvýšený počet nehod, naštěstí žádná zatím nebyla vážnější, většinou jen sjela auta do příkopu. Meteorologové očekávají další sněžení dnes a v noci na čtvrtek. Nejvydatněji sněžilo na Prachaticku, kde během půl hodiny napadlo místy pět až deset centimetrů sněhu, uvedl jihočeský dispečer silničářů Jan Zmek. Přeháňky byly tak silné, že do půlnoci sypače někde jen těžko stíhaly nápor. Nyní jsou podle Zmeka všechny komunikace sjízdné, místy ale musí řidiči jezdit velmi opatrně, protože na nich leží vrstva zledovatělého sněhu. Namrzlé jsou i mosty.

Například u Soběnova na Českokrumlovsku havaroval sypač do příkopu. Ve Vacově na Prachaticku ráno narazilo osobní auto do autobusu, nehoda se obešla bez zranění. V Sedlici na Strakonicku kolem šesté hodiny vjel řidič osobního auta na železniční přejezd a střetl se s vlakem. Ani při této nehodě nebyl nikdo zraněn.