Systém MHD v Příbrami se změní

Příbram - Výraznou změnou projde v Příbrami systém městské hromadné dopravy (MHD). Od června se sníží počet autobusů i ujetých kilometrů a změní se jízdní řády i rozložení linek. Důvodem je snaha o úspory, protože provoz městské dopravy je ztrátový a město na něj dopravci každoročně doplácí více peněz, uvedl starosta Josef Řihák.

Loni najely autobusy MHD 1,259 milionu kilometrů a město na to dalo dopravci 20,1 milionu korun. Při zachování tohoto rozsahu dopravy by letos muselo zaplatit téměř 30 milionů korun. Podle nové koncepce najedou autobusy po Příbrami 955 000 kilometrů a město to bude stát 20,5 milionu korun.

Nárůst nákladů na MHD v posledních dvou letech město dopravci kompenzovalo zvýšením příspěvku. Loni platilo 16 korun za každý ujetý kilometr, což bylo o dvě koruny více než v roce 2007. Letos žádal dopravce dalších 5,5 koruny.

Na 17 linkách MHD v Příbrami jezdí 32 autobusů. Jízdenka stojí osm korun při platbě čipovou kartou a 12 korun při platbě v hotovosti při nástupu do autobusu. Podle nové koncepce se sníží počet využívaných autobusů ze 32 na 21 vozů. Nová koncepce má zároveň přispět k zapojení Příbrami do integrovaného systému dopravy Středočeského kraje.