Náklad Wolfovy studie byl oproti číslu v tiráži třetinový

Praha - Vědecká práce poslance Petra Wolfa nazvaná Relace mezi politikou životního prostředí a ekonomickým rozvojem vyšla v daleko menším nákladu, než je oficiálně uvedeno v tiráži. Místo stanovených dvou set padesáti výtisků jich bylo vytištěno pouze pětasedmdesát.

S informací přišel deník Právo s odvoláním na Bohumila Fialu, děkana Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity v Karviné, pod jejíž hlavičkou publikace vyšla. „Došlo asi k omylu,“ řekl listu děkan. Deník také napsal, že Wolf si nechal monografii vytisknout z finančních prostředků Slezské univerzity v Opavě, ačkoli jeho firma UT 2002 získala na celou studii od ministerstva životního prostředí dotaci 4,5 milionu korun.

Fiala uvedl, že fakultu stál výtisk studie 11 400 korun. „Z dotace 4,5 milionu korun nešla na tisk monografie ani koruna,“ řekl. Podle něho se do doby, než se o knize začalo mluvit v médiích, prodaly všeho všudy čtyři kusy. „Nejdříve stála publikace 480 korun, ale za tu cenu byla absolutně neprodejná. V současné době se proto prodává za 192 korun,“ řekl Právu děkan. Ze 75 kusů jich šlo přímo do prodeje pouze třicet. „Dvacet kusů dostal samotný autor, další musely dostat knihovny v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě a v Karviné,“ dodal Fiala.

Vědeckou monografii musejí vysokoškolští učitelé vydat kvůli tomu, aby mohli usilovat o získání titulu profesor. Někteří oslovení kantoři na fakultě byli podle listu zaskočeni tím, že jejich kolega vyučující předměty z oblasti informatiky vydal vědeckou monografii na téma vztahu životního prostředí a ekonomického rozvoje.

Budova Slezské univerzity v Opavě
Zdroj: ČT24
Vydáno pod