Vedení exekutorské komory odvolalo Podkonického z funkce šéfa

Praha - Spory ve vedení exekutorské komory vrcholí. Část prezidia odvolala ze svého čela prezidenta Juraje Podkonického i viceprezidentku Jitku Wolfovou a vzápětí je nahradila dosavadními členy prezidia: Karlem Urbanem a Vladimírem Plášilem. Ti odvolaní teď protestují: zasedání bylo podle nich nezákonné. Odvolaný Podkonický se tak cítí být stále prezidentem stejně jako jeho nově zvolený nástupce.

Důvodem odvolání šéfů komory je podle tajemnice Jitky Nezvalové zejména to, že si Podkonický spolu s Wolfovou založil uvnitř komory sdružení. „Sdružení je v rozporu se zákonnou povinností nezávislosti a s etikou exekutorského povolání,“ uvedla tajemnice.

Jitka Nezvalová, tajemnice exekutorské komory:

„Členové komory včetně prezidia se také cítí profesně poškozeni z dlouhodobě negativní prezentace exekutorské činnosti v médiích.“

Prezidiu vadí také účast dosavadního šéfa stavovské organizace ve společnosti, která provozuje inkasa pohledávek, což podle něj odporuje nezávislosti exekutora.

Část vedení komory se pokusila odvolat Podkonického a Wolfovou z funkcí již v únoru. Navrhli to tři zbývající členové prezidia - Urban, Plášil a Jan Pekárek. Nakonec se však dohodli s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem, že to neudělají. Nového šéfa měl v dubnu zvolit sněm, na kterém již Podkonický neměl kandidovat. Na něm mělo také rezignovat celé vedení komory. Místo toho ale devět dní před dohodnutým termínem jedna část komory odvolala druhou.

Podkonický i Wolfová přitom avizovali, že právě na sněmu příští týden rezignují. Krok zbytku vedení podle Podkonického jen způsobí problémy.
„Všechny kroky, které teď budou činěny tím nově zvoleným prezidentem a viceprezidentem, mohou být v budoucnu rozporovány a prohlášeny za nezákonné,“ obává se Podkonický.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil trvá na tom, že o všem má rozhodnout právě sněm všech exekutorů. Uvítal by, kdyby jeho výsledkem bylo úplně nové vedení komory. „Podle našeho názoru by celková nová volba zklidnila situaci a mohla odstranit problémy a osobní zášť, která dnes bohužel mezi členy vedení komory panuje,“ dodal ministr. Teď ale není ani jasné, kdy se sněm sejde. Podkonický ho svolal na příští pátek, nové vedení komory ho ale plánuje až na konec dubna.