Jakubková překvapila: Chce znovu stejnou koalici

Praha - Dříve zelená rebelka Věra Jakubková, která svým hlasem včera pomohla k pádu vlády, by si přála sestavit novou vládu ve stejném složení. Uvedla to dnes ve Studiu ČT24. Dokonce by se přiklonila i k podobnému programovému prohlášení, jako měla dosavadní koalice, ale program by se musel více plnit. Tomu se tak podle Jakubkové plně nedělo, a proto nechala vládu padnout.

Základním požadavkem pro Jakubkovou je síla vlády. Myslí si ale, že i současná koalice, která by program plnila, by byla vládou silnou a získala by i hlasy ostatních poslanců. „Vláda je silná, když má širokou podporu ve sněmovně. Pro mě je nejpřijatelnější současný koaliční projekt,“ řekla doslova Jakubková.

Současná Topolánkova vláda nicméně podporu nezískala, a tak je velmi nepravděpodobné, že by se ve stejné podobě ucházela o důvěru znovu. Jenže klíč k podpoře je podle Jakubkové v personálním obsazení vlády, nikoli ve složení sněmovny. S jinými ministry by proto Jakubková vládu podpořila.

Konkrétně sice nechce nikoho jmenovat, ale Jakubková nepřímo naznačila, že trnem v oku a zřejmě i výrazným důvodem pro svržení vlády je předseda zelených Martin Bursík. Vláda tak zčásti dojela na osobní neshody mezi poslanci. Kdo by ale měl zelené ministry v případné nové koaliční vládě nahradit, Jakubková neřekla a ani o nich dosud více nepřemýšlela.

Zelené rebelky: Chtěly jsme hlasovat o důvěře

Stejně jako Věra Jakubková žádala i Olga Zubová po premiéru Mirku Topolánkovi, aby předstoupil před sněmovnu a požádal ji o vyslovení důvěry. „Do sněmovny jsem šla prakticky rozhodnutá, ale chtěla jsem dát premiérovi ještě šanci, abychom se dohodli. To se nicméně nestalo.“

Zubová také připustila, že se obě sešly se zástupci ČSSD, kteří jim řekli, že jejich plán B po pádu vlády je nechat Topolánka vládnout do konce předsednictví a pak vyvolat předčasné volby. To Zubové i Jakubkové stačilo, své rozhodnutí však zveřejnily až ve sněmovně.