Prezident Klaus převzal usnesení o vyslovení nedůvěry

Praha - Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček předal usnesení sněmovny, kterým vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka, prezidentovi. Klaus pak vzápětí prohlásil, že už jde za jeho působení o čtvrtý případ a všechny se uspěšně vyřešily. „Tímto řešením určitě nebude žádný zvrat našeho dosavadního polistopadového směřování.“ S premiérem Klaus ještě nehovořil, prezident očekává, že mu Topolánek po návratu ze zahraničí neprodleně sdělí, kdy jeho kabinet předá demisi.

Formálním předáním usnesení o nedůvěře začíná pro prezidenta standardní proces ústavních kroků, které musí následovat po vyslovení nedůvěry. Dalším krokem bude právě ústavou předepsaná demise vlády. S tou se na Hrad Topolánek chystá zítra po mimořádném zasedání vlády.

Prezident by pak měl pověřit někoho sestavením nové vlády. ODS chce další šanci pro svého šéfa. Naopak opozice očekává, že prezident bude mluvit nejen s Mirkem Topolánkem, ale se všemi politickými stranami zastoupenými ve sněmovně. Pro ostrá slova nešel daleko předseda zelených Martin Bursík: „Přece ten Klaus musí mít nějakou představu, když se aktivně podílel na shození vlády a tahal za drátky minimálně dvou poslanců, kteří vládu shodili,“ řekl.

Myšlenku případné nepolitické vlády bez stranických špiček hned po pádu koaličního kabinetu zavrhli občanští demokraté. Teď původně opoziční nápad oživují lidovci, pro které je priorita řešení hospodářské a ekonomické krize. S tím se v podstatě shodnou s ČSSD, která je podle místopředsedy Bohuslava Sobotky pro vládu odborníků, která bude krizi čelit. Podobně mluví i komunisté.

Jak dlouho bude nový kabinet, je ve hvězdách

Zatím neznámý kabinet bude mít aspoň pro začátek taky neznámé funkční období. ODS chce předčasné volby už v létě, ČSSD kontruje, že to není reálné, a sama váhavě mluví o podzimu. Ve hře je taky změna volebních pravidel. Změna volebního zákona by musela sněmovnou projít ústavní většinou, nejmíň stodvaceti hlasy, což je v současné situaci téměř nereálná věc.

Sněmovna vyslovila kabinetu ODS, lidovců a zelených nedůvěru s přispěním čtveřice poslanců, kteří byli zvoleni za koaliční strany. Kabinet byl výsledkem volebního patu léta 2006, ve kterém ODS, lidovci a zelení získali ve sněmovně stovku mandátů stejně jako ČSSD a KSČM. Důvěru před třemi lety Topolánek pro vládu vyjednal s dvěma přeběhlíky z ČSSD. Klaus s cestou získání důvěry vlády nebyl spokojen, uvedl tehdy, že jde o začátek cesty k předčasným volbám, o nichž se hovoří nyní.