ČSSD se pokusí znovu zrušit poplatky

Praha - ČSSD požádala předsedu sněmovny Miloslava Vlčka o svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny příští týden za účelem projednání některých legislativních návrhů sociálních demokratů a dalších opozičních uskupení. Především se chce ČSSD pokusit o prosazení vlastního návrhu na opatření směřující k omezení dopadů hospodářské recese nebo o opětovné zrušení poplatků ve zdravotnictví. Oznámil to dnes místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

„Cílem této mimořádné schůze bude primárně projednat návrhy zákonů, které iniciovali poslanci sociální demokracie, respektive Moravskoslezský kraj,“ uvedl Sobotka. Právě Moravskoslezský kraj, stejně jako poslanci KSČM, předložil návrh na úplné zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví již dříve.

Sociální demokraté chtějí také zarazit privatizaci Českých aerolinií či prodej ruzyňského letiště. Sněmovna by měla vládu omezit v některých klíčových a nevratných rozhodnutí.

Bohuslav Sobotka:

„Právě proto, že chceme pracovat pro občany, tak příští týden svoláváme mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, na které se bude projednávat 15 konkrétních opatření proti dopadům hospodářské recese.“

Podle Sobotky chce ČSSD hledat podporu poslanců napříč sněmovnou. Místopředseda sociálních demokratů potvrdil, že u některých svých návrhů se jeho strana pokusí vyjednat podporu u bývalých koaličních poslanců, kteří v úterý pomohli ve sněmovně vyjádřit vládě nedůvěru.

Vyjednávání o podpoře dnes potvrdil také předseda Jiří Paroubek, který již oznámil jednání s Olgou Zubovou a Věrou Jakubkovou o shodných programových prioritách. „Jednali jsme také o některých prioritách, které obě zelené poslankyně mají… O dalších věcech, které se týkají příštího týdne, s nimi určitě budeme hovořit, protože je respektujeme jako politickou entitu,“ uvedl v rozhovoru pro ČT Paroubek.

Některá opatření ČSSD proti krizi:

  • Prodloužení podpory v nezaměstnanosti u lidí do 50 let ze stávajících pěti na šest měsíců a zvýšení podpory na 80 procent měsíčního čistého výdělku - opatření na dva roky
  • Zavedení nemocenského pojištění v prvních třech dnech nemoci ve výši 25 procent - trvalé opatření
  • Úprava stávajícího tempa deregulace nájemného s cílem snížit sociální dopady na nájemníky jejich rozložením do roku 2013
  • Vyplacení třináctého důchodu jen pro letošní rok (má být vyplacen v listopadu 2009 ve výši 2 400 korun)
  • Zvýšení základní slevy na dani o 3 600 korun ročně - dočasné opatření na dva roky.
  • Snížení sazby DPH z 9 na 5 procent (do konce roku 2010)
  • Zvýšení příspěvku na bydlení o 300 korun měsíčně - opatření do roku 2011
  • Zavést daň 30 procent ze superhrubé mzdy z mezd zhruba 100 tisíc měsíčně
  • Zelené karty pro cizince - prodloužení doby, dokdy úřad práce nabízí volné místo tuzemským uchazečům, z nynějších 30 na 60 dní. Teprve pak by ho mohl nabídnout zahraničním dělníkům.
  • Na zisky firem by se měla natrvalo vztahovat loňská sazba 21 procent, a nikoli letošních 20 procent.