Policie převzala 70 nových motocyklů s radary a kamerami

Brno – Obnova policejního vozového parku končí, a to převzetím 70 nových motocyklů od Yamahy určených k hlídání provozu mimo dálnice. Ředitel dopravní policie Leoš Tržil je chce nasadit především na hlavní silniční tahy, kde prý mají bdít především nad motorkáři. Nové policejní motocykly budou moci jejich případné prohřešky snadněji dokumentovat, jako první jednostopé policejní stroje totiž mají zabudovánu radarovou a kamerovou techniku. Podobně jako nové policejní octavie budou nové yamahy jezdit v modrostříbrném zbarvení.

Policie dnes převzala dva různé typy motocyklů. Jedná se jednak o 51 slabších vozidel Yamaha FZ6SA s motorem o objemu 600 ccm a dále o 19 strojů Yamaha FJR1300A s motorem o objemu 1 300 ccm.

Motocykly mají nainstalováno zařízení PolCam, které je schopno 36 hodin bez přerušení pořizovat videozáznam v dosahu do 50 metrů před motocyklem. Antiradary jej podle policistů nejsou schopny odhalit. Technika poskytuje údaje o rychlosti projíždějících vozidel, záznam lze pak počítačově zpracovat.

Že nové stroje pomohou snížit nehodovost zejména motocyklistů, je přesvědčen šéf dopravní policie Leoš Tržil: „Na motorkáře platí motorkář, počítáme s tím, že to nasazení bude právě na piráty, na motorkářskou skupinu, která ohrožuje ostatní.“ Zatímco celkový počet smrtelných nehod loni klesl, lidí na motocyklech naopak zahynulo na silnicích více než dříve. V dalších evropských zemích je to opačně.

Nové yamahy budou rozděleny do všech krajů. Nepodívají se ale na dálnice, kde budou nadále sloužit rychlé hondy. „Yamahy budou na klasickou hlídkovou činnost, hondy využíváme k rychlým přesunům na místa nehod na dálnicích s cílem kolizi vyřešit a komunikaci zprovoznit,“ vysvětlil Tržil.

Policie dosud měla ve vozovém parku 290 motocyklů. Jeho rozšíření o 70 nových strojů stálo přes 49 milionů korun.

  • Přístroje policejní yamahy autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/758/75729.jpg
  • Představení policejního motocyklu autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/758/75732.jpg
  • Policisté zkouší, jak jdou nové služební Yamahy za plynem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/758/75753.jpg
Vydáno pod