Klaus odvolal rektora Vysoké školy technické a ekonomické

Praha/České Budějovice - Prezident Václav Klaus odvolal dosavadního rektora Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) v Českých Budějovicích Miroslava Krejču. Vyhověl tak návrhu Akademického senátu, který Krejčovi vytýkal chyby v řízení školy. Krejča, který se loni na podzim stal senátorem za ČSSD, s výtkami akademického senátu nesouhlasil. Rozhodnutí prezidenta dnes oznámil jeho mluvčí Radim Ochvat.

Akademický senát VŠTE schválil návrh na odvolání Krejči v listopadu.
Důvodem údajně bylo nekompetentní vnitřní řízení školy, chyby ve finančním řízení a vnější prezentaci či nekoncepční řízení lidských zdrojů.

Klaus přitom jmenoval Krejču rektorem teprve loni v dubnu.
Dvaapadesátiletého Krejču zvolil jedenáctičlenný Akademický senát školy 20. února 2008, školu vedl i předtím, jejím řízením byl pověřený. Rektor neměl ve volbě protikandidáta, senát ho zvolil jednomyslně.

Krejča vystudoval stavební fakultu Českého vysoké učení technického v Praze (ČVUT), krátce tam působil jako odborný asistent. Před vznikem VŠTE učil v Písku na střední odborné škole. Ve druhém kole senátních voleb 25. října získal 51,77 procenta hlasů a porazil lidoveckého kandidáta Josefa Kalbáče, který své senátorské křeslo obhajoval. Je také zastupitelem města Písek i Jihočeského kraje.

Vydáno pod