Co dál s vládou? Topolánek nemusí být ten pravý

Praha - Prezident Václav Klaus ve čtvrtek přijme demisi vlády od premiéra Mirka Topolánka. Informoval o tom ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl s tím, že Klaus chce zítra s Topolánkem rovnou zahájit rozpravy o dalším postupu a předložit mu své návrhy. Podle Jakla je prezidentovým cílem co nejrychleji současnou vládní krizi vyřešit. Jakl v ČT připustil, že Topolánek nemusí být nutně pověřen sestavením nové vlády. "Stejný model totiž vede ke stejnému výsledku a pak prezident nepochybně nebude riskovat," dodal Jakl.

„Zájmem prezidenta republiky je pečovat o politickou stabilitu v zemi, proto jeho další kroky budou co nejrychlejší. Momentálně ČR nemá plnohodnotnou vládu s důvěrou a bylo by dobré, aby toto období bylo co nejkratší a bylo vystřídáno stabilnějším stavem,“ informoval Jakl.

Dlouhá cesta k předčasným volbám

Interview ČT24

Obě hlavní politické strany již krátce po hlasování daly najevo, že jako východisko z krize preferují předčasné volby. Prezidentův poradce ale v dnešním Interview ČT24 upozornil, že cesta k předčasným volbám je mnohem komplikovanější, než se zdá.

„Vyvolat předčasné volby ústavní cestou není nic jednoduchého ani rychlého. Vedou k tomu cesty dvě, a to je buď trojí vyjádření nedůvěry vládě, což je cesta dost klopotná a složitá, nebo široká shoda v PS podobná té z roku 98, které také není snadné dosáhnout, protože ta předpokládá ústavní zákon. Technicky a mechanicky to není nic jednoduchého,“ řekl Jakl. Nicméně dodal, že prezident nehodlá politickou shodu bojkotovat.

Podle Jakla nemusí Topolánek získat pověření sestavit vládu

Prioritou Hradu je však především vytvoření stabilní vlády. Jakl upozornil, že není nutností, aby jejím sestavením byl pověřen dosavadní premiér Topolánek. „Není to automatické a nemělo by to být automatické. Stejný model totiž vede ke stejnému výsledku a pak prezident nepochybně nebude riskovat, aby byla sestavena vláda na stejném půdoryse se stejnými chybami jako nyní,“ informoval Jakl.

Předpokládanou Klausovou podmínkou však bude, aby vláda nestavěla svou existenci na hlasech přeběhlíků tak, jak se tomu stalo v případě právě končící trojkoalice. Její vznik v lednu 2007 podpořili poslanci za sociální demokracii Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Klaus: Demokracie není ohrožena

Klaus dnes upozornil, že řešením nebude žádný zvrat našeho dosavadního polistopadového směřování. Reagoval tak na reflexi včerejšího pádu vlády jako mocenského převratu, který českou politiku i celou společnost vrací před rok 1989. Rovněž řekl, že pád vlády není nutné vnímat jako akt zásadního politického chaosu, bezvládí a rozpadu politických institucí.

  • Ladislav Jakl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/490/48952.jpg
  • Mirek Topolánek autor: Virginia Mayo, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/748/74745.jpg
  • Václav Klaus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/649/64872.jpg
Vydáno pod