ČSA omezí některé linky, jiné ale posílí

Praha - České aerolinie připravily kvůli poklesu zájmu o leteckou přepravu několik změn. Plánují omezit a zrušit některé linky, na druhou stranu posílí lety s vyšší poptávkou pasažérů. Sníží se například frekvence letů do Amsterodamu a Talinnu. Zcela zrušena bude linka do Dublinu. Posílí naopak spoje do Moskvy. Firma zároveň v létě začne nově létat do ruského Novosibirsku a uzbeckého Taškentu. Změny se projeví v novém letovém řádu společnosti, který bude platit od 29. března do 24. října.

Nejvýrazněji chce firma posílit linky do Moskvy, kam bude létat ve srovnání s letním letovým řádem roku 2008 o 18 letadel týdně více, do Ostravy pak o 11 více, do Brna o sedm více. O pět letů přibude na lince do Hamburku, o čtyři do Bělehradu.

„Posilujeme destinace a regiony, kde se nám daří, to je zejména východ, bývalé země Sovětského svazu a Blízký východ. Některé frekvence, kde se nám daří méně, jsme zrušili,“ uvedl viceprezident ČSA pro marketing Petr Pištělák.

Naopak týdenní frekvence letů do Talinnu se sníží o sedm letů, do Amsterodamu bude týdně létat o čtyři letouny méně. Zcela zrušena bude linka do irského Dublinu. Podle analytika Jana Procházky se tak ČSA zbavují destinací, které silně postihla ekonomická krize.

Do třetího největšího ruského města Novosibirsku bude nová pravidelná linka létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v pátek, první let se má uskutečnit již na konci dubna. Do Taškentu nabídnou ČSA lety dvakrát týdně, ve středu a v neděli. Nová linka bude létat od začátku června.

České aerolinie připravují také dodatečné služby pro cestující, kterými chtějí přilákat i nové zákazníky. Například je chtějí pomocí SMS upozornit, že se mohou před odletem elektronicky odbavit. Od podzimu bude ČSA k letence nabízet také koupi parkování na letišti za zvýhodněnou cenu.