Během Obamovy návštěvy se bude v Praze demonstrovat

Praha - Protiradaroví aktivisté připravují při dubnové návštěvě prezidenta USA Baracka Obamy v Praze sérii demonstrací. V sobotu 4. dubna se na Palachově náměstí uskuteční odpolední veřejné shromáždění za mír a proti základnám. V neděli se budou pražskými ulicemi pohybovat skupinky "neviditelných", které mají podobně jako při minulých manifestacích symbolizovat občany zaměřené proti americké radarové základně a nebrané vládou v potaz. Víkendové akce vyvrcholí nedělní demonstrací na Václavském náměstí, řekli dnes organizátoři na tiskové konferenci.

Demonstrace u příležitosti návštěvy amerického prezidenta v Praze spolupořádá čtrnáct organizací. Chystanou celodenní demonstraci na náměstí Jana Palacha, kterou protiradaroví aktivisté plánovali na 5. dubna, pražský magistrát kvůli komplikacím v dopravě zakázal.

„Hlavními hvězdami sobotní demonstrace budou europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) a poslankyně Anna Čurdová (ČSSD),“ řekl novinářům Miroslav Prokeš z občanského sdružení neradaru.cz. Zúčastní se i komunistický europoslanec Vladimír Remek nebo režisér Zdeněk Troška.

Organizátoři se akce podle svých slov budou snažit odlehčit. Protože se akce uskuteční na počátku velikonočního týdne, nebude chybět lidový zvyk pálení Morany či Moraňáka, řekl Prokeš. „Byla bych ráda, aby onou Moranou byla radarová smlouva,“ dodala Kateřina Konečná (KSČM).