Dvouletý chlapec zemřel na meningokoka

Ústí nad Labem - V ústecké Masarykově nemocnici zemřel v noci na dnešek na meningokokovou nákazu dvouletý chlapec. Dítě z Ústí nad Labem převezla záchranná služba do nemocnice okolo půlnoci ve velmi špatném stavu a chlapec nákaze po zhruba třech hodinách podlehl.

Chlapec byl ve velmi vážném stavu již po příjezdu záchranné služby a při transportu ho lékaři museli oživovat. Nemoc bohužel postoupila do stadia, kdy se už nedalo nic dělat. Meningokokové onemocnění se v kraji vyskytuje, ale takhle vážný případ v pěti nemocnicích kraje v poslední době zaznamenán nebyl.

Očkovat se mohou děti od dvou měsíců, adolescenti i dospělí. Vakcína zaručí desetiletou ochranu. Očkovací látka stojí od 750 korun do 900 korun. Některé tuzemské zdravotní pojišťovny na ni přispívají v rámci preventivních programů.

Loni bylo v celé České republice zaznamenáno 87 případů meningokokového onemocnění, z nichž šest skončilo úmrtím pacienta. Každoročně je v Česku hlášeno kolem 100 případů invazivního meningokokového onemocnění. Průběh onemocnění je velmi rychlý, v lepším případě to může být otázka dnů, v horším pak hodin. Ohroženi jsou hlavně kojenci, děti a mladí lidé. I přes veškerou lékařskou péči končí přibližně desetina případů úmrtím pacienta. Důležité je proto podle odborníků vyhledat lékaře včas.

Nemoc se šíří výhradně vzdušnou cestou při úzkém kontaktu osob, například kašlem či líbáním. Nosičem meningokoků může být kdokoli. Meningitida se špatně rozeznává od běžných virových onemocnění, například od chřipky. Onemocnění je invazivní, což znamená, že se infekce šíří velice rychle krví do všech tkání organismu, bakterie se velmi rychle množí, produkují toxiny, a způsobují tak závažná poškození orgánů. Mezi typické příznaky patří horečka, nevolnost, prudké bolesti hlavy, světloplachost, tuhnutí šíje.