ČSSD: Premiér musí ubrat, jinak vládě nenecháme předsednictví EU

Praha - Sociální demokracie by mohla přehodnotit svou ochotu nechat nynější vládu v úřadu až do konce evropského předsednictví České republiky. Dnes tím pohrozil předseda ČSSD Jiří Paroubek, který ostře kritizoval premiéra Mirka Topolánka (ODS) za jeho středeční výroky v Evropském parlamentu. Předseda vlády tam napadl opatření USA pro boj s ekonomickým útlumem. Podle Topolánka jsou obrovské finanční injekce do hospodářství cestou do pekel.

Premiér podle Paroubka svými slovy zkomplikoval dohodu mezi EU a USA a prezentoval své, nikoli unijní názory. „Distancujeme se od těchto slov,“ prohlásil šéf ČSSD. Sociální demokraté jsou zatím podle něj ochotni „strpět“ Topolánkovu vládu až do konce předsednictví. Pak by podle ČSSD měla zemi převzít „vláda odborníků“. „Tahle naše ochota (nechat zatím Topolánkův kabinet v úřadu) okamžitě ustoupí, pokud premiér Topolánek bude v takovýchto výrocích pokračovat,“ uvedl dnes Paroubek.

Paroubek odmítá odpovědnost za (ne)schválení Lisabonu

Topolánek si vysloužil kritiku ČSSD i za své další prohlášení v EP, kdy řekl, že po vyslovení nedůvěry vládě je nyní zodpovědný za schválení nebo neschválení Lisabonské smlouvy Paroubek. To je ale podle socialistů nesmysl. „Nebyl jsem to já, ale byl to Mirek Topolánek, který Lisabonskou smlouvu podepsal,“ prohlásil předseda ČSSD. Dodal, že i tyto premiérovy „úlety“ byly důvodem úterního rozhodnutí sněmovny vyslovit vládě nedůvěru. Na dotaz, jak by ČSSD případně chtěla Topolánka z předsednictví odvolat a kdo by ho měl nahradit, však později místopředseda strany Lubomír Zaorálek uvedl, že neřekl, že by ČSSD o něčem takovém uvažovala, a že varování z úst socialistů bylo spíš „výzvou ke klidu“. Sociální demokracie má zájem na schválení Lisabonské smlouvy i na řádném dokončení předsednictví, dodal.

Klaus pověří toho, kdo mu přinese 101 hlasů

To, jak dlouho bude Topolánkova vláda po podání demise ještě v úřadu, však nezáleží zdaleka jen na ČSSD. Významnou roli v dalším vývoji bude hrát také prezident Václav Klaus. Ten totiž musí někoho pověřit sestavením nové vlády. Topolánek doufá, že to bude on, sociální demokraté si myslí, že by příležitost měli dostat oni. Prezident ale poté, co přijal z Topolánkových rukou demisi vlády, prohlásil, že pověří toho, kdo mu přinese 101 poslaneckých hlasů.

Lisabonská smlouva
Zdroj: ČT24
Vydáno pod