Spor o justiční mafii po Ceplovi dostal Vladimír Soukup

Praha - O sporu stínové ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešové s představiteli justice v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou bude místo Vojtěcha Cepla mladšího rozhodovat Vladimír Soukup. Serveru Aktuálně.cz to řekla mluvčí Krajského soudu v Praze Lenka Ceplová.

Odvolací senát koncem února zrušil Ceplův rozsudek, podle něhož se Benešová nemusí představitelům justice omluvit za výroky, kterými je předloni označila za zákulisní justiční mafii. Soud vrátil případ k novému projednání, v něm ale musí rozhodovat jiný soudce než Cepl. Ten totiž podle pražského vrchního soudu závažně chyboval, nerespektoval některá práva účastníků soudní pře a spekuloval.

Kauzu měla po Ceplovi původně převzít soudkyně Milena Tatíčková. Cítila se ale podjatá vůči jednomu z žalobců, soudci Nejvyššího soudu Pavlu Kučerovi, kterého pravidelně vídá. Soukup údajně nemá problémy spor rozhodnout.

Podle Cepla se Benešová omluvit nemusela

Benešová v prosinci 2007 označila několik justičních představitelů za justiční mafii - podle ní zasahovali do vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Ti ji následně zažalovali. Cepl však dal Benešové ve většině případů za pravdu s tím, že se při vyšetřování lidoveckého předsedy někteří ze jmenovaných opravdu několikrát setkali a sdělovali si informace, které si vyměňovat neměli.

Poslanci dnes odhlasovali, že ve sněmovně vznikne dočasná komise, která bude zkoumat nezávislost justice.

Marie Benešová
Zdroj: ČT24