Havlíčkův Brod je denně ucpán, situace se může ještě zhoršit

Havlíčkův Brod – Radnice Havlíčkova Brodu varuje řidiče, aby neprojížděli městem. Centrem vede vytížená státní silnice a doprava městem se zablokuje po každé nehodě. Nyní trvá průjezd Havlíčkovým Brodem i několik hodin, protože se pod silnicí staví podchod a plynulá jízda městem je omezena. Podle radních to tak může být i o letních prázdninách.

Doprava kvůli uzavírce na hlavním tahu kolabuje v Havlíčkově Brodě denně. „Bývá to po ránu mezi osmou a desátou hodinou a odpoledne pak mezi třináctou a patnáctou hodinou,“ přiblížil místostarosta města Libor Honzárek.

Problémy jsou i na dalších místech. Auta, která městem kličkují, protože i objízdná trasa je ucpaná, zdržují městskou hromadnou dopravu i práci záchranných složek.

Od dubna je navíc ve městě naplánována další velká uzavírka – bude se rekonstruovat křižovatka nedaleko centra, která slouží jako výpadovka k dálnici D1, na Jihlavu i na Kolín. „Objízdné trasy budou volené delší, aby zátěž pro občany nebyla tak veliká,“ slíbil policejní dopravní inženýr Luboš Málek.

Havlíčkovu Brodu by mohla pomoci dostavba obchvatu města, k tomu ale radnice potřebuje od státu dvě miliardy a takové peníze nemá. Radní se proto snaží všemi možnými prostředky apelovat na ministerstva dopravy a financí, zatím ale nemají jinou možnost, jak své město zachránit od takřka neustálého dopravního kolapsu.