Koalice bude své kroky nadále koordinovat, řekl Bursík

Praha - Vicepremiér, předseda zelených a ministr životního prostředí Martin Bursík v dnešním Interview ČT24 řekl, že dosavadní vládní strany, tedy ODS, KDU-ČSL a SZ, hodlají nadále koordinovat své kroky i poté, co dnes podal premiér Mirek Topolánek do rukou prezidenta Václava Klause demisi. Dodal, že jeho strana prosazuje cestu k předčasným volbám a změnu počtu křesel v Poslanecké sněmovně ze dvou set na 199, aby nedošlo k patové situaci jako po volbách 2006, která se promítla i do úterního pádu vlády.

„Udělali jsme elementární dohodu, že budeme společně komunikovat, a stojíme o to, abychom nadále kroky koordinovali v trojkoaličním formátu, na jehož bázi jsme vládli. Je tady principiální vůle nečinit vzájemně překvapivé kroky,“ informoval Bursík o dalším postupu stran vládní trojkoalice.

Bursík: Klausovy požadavky jsou nereálné

Interview ČT24

Stejně jako včera Topolánek, i Bursík dnes označil za jednoho z viníků pádu vlády prezidenta Václava Klause. Klausův požadavek sestavit vládu o sto jednom hlasu, která zároveň nebude stát na přeběhlících, označil za nereálný. „Nelze vládu vytvořit jinak, než aby došlo k velké koalici, o což prezident dlouhodobě usiluje. Za této konstelace nedáte dohromady sto jeden hlas, jestliže se spolu nedohodnou ODS a ČSSD,“ okomentoval vše Bursík.

Prezident Klaus dnes jednal s Mirkem Topolánkem, zítra se setká s předsedou největší opoziční strany ČSSD Jiřím Paroubkem a předsedou křesťanských demokratů Jiřím Čunkem. Podle Bursíka by měl mít Klaus na zřeteli při těchto jednání především českou pozici v EU. „Prezidentovým prvotním zájmem by v tuto chvíli mělo být zajistit dokončení plnohodnotného předsednictví tak, aby se sanovaly škody. Klaus ale nedoceňuje význam České republiky při předsednictví Evropské rady,“ míní předseda zelených.

Se změnou počtu křesel změna volby hlavy státu

Bursík informoval, že jeho strana stejně jako další partaje koalice prosazuje cestu k předčasným volbám. Zároveň navrhnul snížení křesel v Poslanecké sněmovně na 199 z dosavadních dvou set současně se zavedením přímé volby prezidenta. V případě, že by byla realizována jen první část návrhu, totiž při příští prezidentské volbě hrozí, že dojde k patu, neboť Senát disponuje rovněž lichým počten senátorů (81).

Vydáno pod