U Čestlic havaroval dvoupatrový autobus - 18 zraněných

Nupaky – Při nehodě dvoupatrového autobusu se na silnici mezi obcí Nupaky a Čestlicemi u Prahy zranilo 18 osob. Na místě bylo ošetřeno osm lidí, nikdo nebyl v ohrožení života. Dalších asi deset lidí si stěžovalo na slabost po převozu na hotel. Ve voze cestovalo 52 turistů z Litvy. Autobus vyjel ze silnice do pole a převrátil se na bok. Na místě nehody zasahovali hasiči, záchranná služba a policie. Silnice byla zhruba šest hodin neprůjezdná, od 15:00 ji mohou řidiči znovu využívat, řekla mluvčí policie Praha-venkov Štěpánka Zatloukalová.

Nehoda se stala, když se řidič vyhýbal protijedoucímu autu a dostal se mimo vozovku. „Při vyhýbání se protijedoucímu vozidlu sjel z krajnice a spadl na bok,“ řekl velitel hasičské stanice Říčany Dalibor Zeman. Podle řidiče zasáhl autobus v kritické chvíli poryv větru. Tuto možnost nevyloučili ani policisté. Převrácený autobus musela z pole zvednout speciální technika.

Dva ze zraněných zůstali v autobusu zaklíněni a záchranáři je museli vyprostit. „Dvě osoby jsme museli vyprošťovat, protože byly zaklíněné mezi polem a autobusem,“ popsal Dalibor Zeman. Vrtulník potom přepravil jednu zraněnou do pražské nemocnice ve Střešovicích.

Reportáž Ondřeje Vrby a Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Dva další pacienti byli odvezeni do říčanské nemocnice, oba utrpěli lehčí úraz hlavy a lékař měl u nich podezření na otřes mozku. Dvě lehce zraněné pacientky byly převezeny do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Středně těžce zraněnou ženu s poraněním paže a hrudníku a lehce zraněného muže s tržnou ránou na hlavě a poraněním klíční kosti záchranáři po ošetření převezli do Fakultní Thomayerovy nemocnice v Krči. Jednu ženu ošetřili záchranáři na místě.

Poté, co záchranáři rozvezli zraněné do nemocnic, byli voláni přímo do hotelu, kde byli cestující ubytováni a deset osob si začalo stěžovat na zdravotní potíže nebo bolesti. Jednalo se o lidi, kteří po odeznění akutní stresové reakce pocítili slabost, zdravotní problémy nebo bolesti z pohmožděnin, na které si primárně u nehody nestěžovali. Z hotelu převezli záchranáři další čtyři osoby s pohmožděninami a k vyloučení fraktur do říčanské nemocnice. Zbývajících šest osob bylo po dohodě transportováno do zdravotnických zařízení přímo službou hotelu.

Vozidlo mířilo z nupackého hotelu do Prahy a havarovalo tak hned po odjezdu.