První český třípruh bude mezi Brnem a Znojmem

Brno – První česká třípruhová silnice vznikne na několika úsecích tahu Brno – Znojmo. Jedná se o typ vozovky, který byl nově zanesen do české legislativy, již dlouho se ale používá například v Rakousku. Třípruh bude k vidění především v nejvytíženějších úsecích silnice mezi Pohořelicemi a Znojmem, nebude ale všude.

„Neodpovídají tomu intenzity dopravy,“ řekl ředitel brněnského Ředitelství silnic a dálnic Pavel Kremitovský. I provoz na dvouproudé silnici by však měl být výrazně rychlejší a plynulejší, protože silničáři tam postaví mimoúrovňové křižovatky.

Termín zahájení stavby si Kremitovský netroufnul odhadnout. „Do konce roku by měla být dokumentace v úrovni koordinační studie. V příštím roce by se začalo pracovat na projektové dokumentaci k územnímu rozhodnutí,“ popsal.

Spojení Brna a druhého největšího města Jihomoravského kraje Znojma je dnes mezi řidiči neoblíbené. Z Brna do Pohořelic, vzdálených necelých 30
kilometrů, vede sice rychlostní silnice, další asi čtyřicetikilometrový úsek do Znojma však musí řidič zdolat po dvouproudé silnici. Za provozu tam nelze předjet pomalá auta, navíc provoz zbrzdí odbočování doleva.

Krajští politici a funkcionáři po kvalitnější silnici volají dlouho. Na rozdíl od dalších bývalých okresních měst jihu Moravy má Znojmo s Brnem i velice špatné vlakové spojení. Nejrychlejším spojem trvá cesta dvě hodiny, navíc je třeba v Hrušovanech nad Jevišovkou přestupovat.