Příznivců dělnické strany se v Hluboké sešlo jen 30

Hluboká nad Vltavou - Jednání ministrů zahraničí EU na zámku v Hluboké nad Vltavou provázela i série protestních akcí. Všechny ale proběhly v poklidu. Největší obavy panovaly ze setkání Dělnické strany, na tomto protestním shromáždění se ale nakonec sešlo asi jen 30 příznivců a k žádným střetům s policií nedošlo. Policie se přitom na demonstranty připravila opravdu důkladně, celý areál zámku byl neprodyšně uzavřen a podle mluvčí jihočeské policie Jany Kameníkové se ve městě pohybovalo několik stovek policistů, posily přijely z celé republiky a oblast monitoroval i policejní vrtulník.

„Především chceme protestovat proti zahraniční politice Evropské unie, protože si myslíme, že ten směr, kterým se vydala EU je špatný. Omezuje suverenitu národních států a na to chceme v dnešním protestu upozornit,“ řekl před začátkem shromáždění předseda strany Tomáš Vandas. Nízkou účast členů si vysvětloval především špatným počasím, protože v Hluboké intenzivně prší.

Dělnická strana původně oznamovala několik set účastníků pochodu a předem upozornila, že „nenese odpovědnost za případné nepokoje na páteční demonstraci, způsobené protichůdným chováním radnice v Hluboké nad Vltavou, která by nám snad prostřednictvím policejních složek chtěla bránit v řádně nahlášeném pochodu“. Vandas ale před začátkem pochodu oznámil, že se účastníci pochodu nebodou pouštět do střetů s policií.

V pět hodin také začal recesistický happening místních obyvatel, kteří chtěli odlehčit atmosféru demonstrací a protestovali za nižší ceny piva a lepší počasí.

Dopoledne protestovali odpůrci Temelína

Už dopoledne protestoval asi 12 aktivistů proti jaderné energetice a elektrárně Temelín, která stojí nedaleko Hluboké. Asi polovinu tvořili Rakušané známí z někdejších blokád hraničních přechodů. Po vstupu do schengenského prostoru už totiž blokády hranic nemají smysl, a tak žluté znaky s nápisem Stop Temelin opět přišli vhod.

„Chceme připomenout Evropanům, že jejich ministři jsou v oblasti velmi blízké jaderné elektrárně Temelín, která není úplně bez problémů,“ řekl Pavel Vlček z českobudějovické Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí, která akci uspořádala společně s Jihočeskými matkami a aktivisty z hornorakouské organizace Atomstopp.

Minulý týden zaslali organizátoři protestu šéfům diplomacií dopis o těchto rizicích a nabídli jim setkání a diskuse na toto téma. Připravili i dárek: „V České republice bychom je chtěli přivítat v duchu staročeských tradic - chlebem. K tomu patří ještě sůl, kterou jsme symbolicky nahradili jodovými tabletami jako připomenutí toho, že radioaktivita v případě havárie nezná hranic,“ uvedli. Tablety nachystali ministrům ve 27 speciálních balení, aby si je z Hluboké odnesli jako symbolický dárek.

S červeným transparentem "Pane Schwarzenbergu, proč pořádáte konferenci v zámku ukradeném Vaší sestře" přijel na hlubocké náměstí i Girolamo Giormani. Ital je zástupcem Hnutí na obranu majitelů realit a vadí mu, že ministr hostí své protějšky v sídle, jež podle něho patří Alžbětě Pezoldové, Schwarzenbergově sestřenici a adoptivní sestře.

„Smyslem mého protestu je, abych upozornil, že krást se nemá,“ řekl.
Pezoldová řadu let u českých soudů neúspěšně bojuje o vrácení někdejších držav hlubocké větve rodu Schwarzenbergů včetně řady kulturních památek. 

V půl čtvrté odpoledne začala demonstrace proti americkému protiraketovému systému v Evropě a na podporu společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU. I tato akce ale proběhla v poklidu, asi 15 účastníků rozvinulo transparenty, do zakázané zóny kolem zámku ale nevyrazilo. Organizátoři chtějí akci zopakovat i zítra od 14:00 hodin, v půl páté se pak chtějí přesunout na českobudějovické náměstí.