Veterináři odhalili na Semilsku krávu s BSE

Praha - Veterináři tento týden zjistili nemoc BSE u krávy ze zemědělského družstva v Roprachticích na Semilsku. Nemoc šílených krav byla v Česku naposledy zaznamenána v prosinci 2007. Informaci ČT24 potvrdil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, podle kterého bude nutné utratit asi 200 kusů dobytka.

„Jedná se o krávu 66 měsíců starou, poraženou na normálních jatkách a bez klinických příznaků. Po opakovaném vyšetření u ní byly prokázány změny mozkové tkáně potvrzující bovinní spongiformní encefalopatii,“ sdělil ČT24 Duben.

Nyní se musí podle Dubna vyhledat vrstevnice krávy, které v prvním roce života mohly jíst stejnou stravu, neboť právě kontaminovanou stravou se nemoc přenáší. Předpokládaný počet těchto krav je 200, všechny budou vyšetřeny a utraceny. Chovatel obdrží od státu podle veterinárního zákona příslušnou náhradu a další peníze, pokud je pojištěn.

Letos jeden případ, loni žádný

Loni nebyl v Česku zaznamenám ani jeden případ BSE. Naposledy byla BSE zjištěna v prosinci 2007. Počet ročně odhalených případů nákazy v tuzemských chovech od jejího prvního výskytu v roce 2001 rostl až do roku 2005, kdy kontroly zachytily osm nakažených zvířat, od roku 2006 postupně klesal.

Podle Dubna měl zásadní význam pro snížení výskytu nemoci zejména zákaz používání masokostních mouček při krmení hospodářských zvířat a důsledné odstraňování takzvaného rizikového materiálu z těl jatečných zvířat po porážce. Mezi rizikový materiál patří hlavy s mozky, oči, uzliny, mícha a části střeva porážených zvířat.

Mezinárodní úřad pro nákazy zvířat zařadil loni Českou republiku mezi ty země, ve kterých je jen malé riziko BSE. Nebezpečná nemoc BSE je nyní v Česku i celé Evropě na ústupu.