Frattini: Bylo by katastrofou pokračovat se slabým předsednictvím

Hluboká nad Vltavou - Pro Evropskou unii by bylo katastrofou pokračovat se slabým předsednictvím. Nynější české předsednictví EU proto bude třeba do konce června podporovat. Při příjezdu na neformální schůzku šéfů diplomacií EU to řekl italský ministr Franco Frattini. Reagoval na dotaz, zda Evropskou unii neoslabuje vynucená demise české vlády právě v poločase půlročního předsednictví EU a nedávná ostrá slova premiéra Mirka Topolánka na adresu USA.

„Bylo by katastrofou pokračovat se slabým předsednictvím. Musíme české předsednictví do konce června podporovat,“ prohlásil šéf italské diplomacie a bývalý eurokomisař. „Potřebujeme předsednictví schopné vést všechny procesy a zejména zorganizovat tak, jak to Česko dělá, první summit s prezidentem Obamou a šéfy států a vlád Evropy,“ dodal při příjezdu na dvoudenní neformální jednání. Summit EU-USA bude v Praze příští neděli.

Rakouský ministr Michael Spindelegger ani eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová se ale nebojí oslabení hlasu EU ve světě. „Vláda bude jistě pokračovat tak dlouho, dokud bude mít předsednictví,“ podotkla eurokomisařka před začátkem jednání.

Neobává se ani nárůstu vlivu českého prezidenta Václava Klause známého v EU euroskeptickými názory. Podle Ferrerové-Waldnerové ale bude v Česku třeba následovat ústavní procedury. „Proto se toho neobávám,“ poznamenala.

Podle bruselských analytiků by nová vláda s novým premiérem v čele mohla být pro roli českého předsednictví EU přínosem. Shodují se ale na tom, že by se výměna měla odehrát rychle a že by nový kabinet měl navázat na práci Topolánkovy vlády.