Pražský primátor chce, aby Klaus nepodepsal „chodníkový zákon“

Praha - Pražský primátor Pavel Bém chce zamezit přijetí zákona, podle kterého by za úklid chodníků zodpovídaly obce. Proto se chce obrátit na prezidenta Klause, aby zákon nepodepsal. Podle Béma by totiž přijetí zákona výrazně zatížilo obecní rozpočty. Novelu zákona včera přijal Senát a chybí už tak jen Klausův podpis. Pokud se nyní někdo na neuklizeném chodníku zraní, může žádat odškodnění na majiteli nemovitosti, i když chodník patří obci. Podle novely zákona se ale lidé budou se žádostí o odpuštění obracet zejména na obce a kraje.

Například pro hlavní město Prahu by novela znamenala zvýšení nákladů za zimní údržbu z dnešních zhruba 135 milionů korun ročně na 1,35 miliardy korun, uvedl Bém s tím, že Praha bude muset kvůli úklidu zaměstnat více než 6000 lidí.

Přijetí normy se snaží zabránit také Svaz měst a obcí. Soudí, že by norma znamenala pro radnice nemalé zvýšení nákladů na úklid chodníků a podle typu zimy by prý mohly dosáhnout až na 30 miliard korun ročně. Podle pražského radního pro životní prostředí Petra Štěpánka (SZ) teď obcím nezbývá nic jiného, než zvýšit daň z nemovitosti. Novelu navrhl senátor ODS Jaroslav Kubera, který označil za absurdní nynější stav, kdy vlastník domu odpovídá za škody na chodníku, který mu nepatří.