Obama v Praze - sobotní relax, schůze s Klausem druhý den ráno

Praha - Americký prezident se v rámci summitu EU a Spojených států setká se svým českým protějškem Václavem Klausem na Pražském hradě v neděli 5. dubna, schůze je naplánovaná na 8:30. Ve stejný den bude na programu také Obamovo setkání s premiérem Mirkem Topolánkem a dalšími představiteli české administrativy. Informace se dnes objevily na internetových stránkách prezidentské kanceláře.

Prezident Spojených států přiletí do Česka na neformální summit sedmadvaceti hlav zemí EU a USA v sobotu odpoledne. Společná sobotní večeře s českým prezidentským párem, o které se spekulovalo, v programu, který dnes zveřejnila prezidentova kancelář, není. Na Hradě by měl být Obama se svou manželkou Michelle uvítán s vojenskými poctami.

Bílý dům už dříve potvrdil, že Obama přijede do Prahy na dubnový summit bez ohledu na současnou situaci v České republice. Mirek Topolánek po pádu své vlády uvedl, že bude při pražské návštěvě amerického prezidenta jednat s Obamou jako předseda Evropské unie, nikoliv jako předseda české vlády v demisi.

Po příletu do Prahy si Obamovi užijí odpočinkový večer 

Americký prezident a jeho delegace by měla podle dosavadních informací dorazit do české metropole v sobotu kolem 17:00. Podle některých informací si bude chtít Obama s chotí v Praze užít romantický odpočinkový večer. Přijede totiž po summitu NATO ve Francii a Německu a vrcholné ekonomické schůzce skupiny zemí G20 v Londýně.

Po návštěvě na Pražském hradě by mohl následovat očekávaný Obamův projev v historickém centru. Následně by se americký prezident a evropští politici sešli na schůzce v Kongresovém centru Praha. V plánu je i setkání s exprezidentem Václavem Havlem. „Obě strany s tím předběžně počítají,“ řekla ve čtvrtek Havlova tajemnice Sabina Tančevová. O programu obou prvních dam kromě možné návštěvy nového sídla rádia Svobodná Evropa zatím nekolují další informace.