Prezident Klaus se podle svých slov nepodílel na pádu vlády

Praha - Výroky předsedy ODS a premiéra Mirka Topolánka o tom, že hlava státu stála za pádem vlády, označil prezident Václav Klaus za lživé. Topolánek ho prý těmito výroky chce jen poškodit. Klaus popřel také Topolánkovy informace, že se před sjezdem ČSSD, který se konal minulý víkend, sešel na schůzce s Paroubkem a Bémem. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

„Na úterním pádu vlády jsem se nijak nepodílel a myslím, že i toto (Topolánek) dobře ví,“ dodal prý Klaus. Podle něj bylo úterní hlasování ve sněmovně jen logickým vyvrcholením bezvýchodné situace, do které se Topolánek dostal sestavením „přeběhlické“ vlády v roce 2007.

Václav Klaus:

„Útokem na mě hledá obranu před zcela logickou kritikou svých spolustraníků za tento neúspěch.“

Premiér tato tvrzení poprvé pronesl už ve středu v České televizi, kde uvedl, že za pádem vlády stáli prezident Klaus, poslanec ODS Vlastimil Tlustý a pražský primátor Pavel Bém. Topolánek prý řekl, že to neumí doložit. „Ale je to prostě pravda,“ prohlásil. Podle Topolánka byla motivem jeho středečních výroků snaha zabránit jmenování Béma předsedou vlády.    

Pavel Bém už ve čtvrtek popřel, že by měl zájem podílet se na sestavování nové vlády. Popřel i svůj údajný podíl na pádu vlády a prohlásil, že premiér se chová neférově a zbaběle a snaží se zbavit odpovědnosti za konec kabinetu.