Ministerstvo obrany skrývá minulost armádních politruků

Praha - Údaje o politickém aparátu někdejší komunistické armády jsou dodnes nedostupné. Přitom o bezpečnostních složkách předlistopadového Československa je v archivech řada informací, včetně osobních dat příslušníků Státní bezpečnosti. Archiv, který drží ministerstvo obrany, je ale stále veřejně nepřístupný.

Ačkoli si každý může dohledat příslušníky tajné policie na internetu, komunistický aparát někdejší lidově-demokratické armády je stále pod zámkem. Narazil na to historik a dokumentarista Pavel Paleček, když pátral po pozadí aféry se srpem a kladivem na pomníku rudoarmějcům v Brně. V armádních archivech se zajímal o jednoho z aktérů, který  dříve působil u hlavní politické správy. „Narazil na informační bariéru, nebylo možné zjistit o jeho minulosti vůbec nic,“ podivoval se Paleček.

Ministerstvo obrany informační embargo potvrdilo. „Osobní spisy bývalých příslušníků Hlavní politické správy jsou přístupné jen se souhlasem těch dotčených osob na základě osobních dat,“ potvrdil Vladimír Lukovský z tiskového oddělení.

Přitom osobní spisy bývalých příslušníků StB i běžné policie z dob komunistického režimu je možné se prohlížet v Archivu bezpečnostních složek, navíc jsou dostupné i on-line. U bývalých policistů nebo rozvědčíků ale archivní zákon připouští výjimku.

Politruci měli v armádě silné slovo

Archiv armádní politické správy zůstal i po vzniku Ústavu totalitních režimů pod zámkem na ministerstvu obrany. Přestože obsahuje pro badatele zajímavé věci. Komunistická propaganda totiž hrála v předlistopadové armádě zásadní roli. Politická správa řídila kulturní aktivity vojáků, armádní média a političtí důstojníci u jednotek, tzv. politruci, ovlivňovali i velitelské záležitosti.

„Archivní dokumenty jsou uloženy ve správním archivu a vzhledem k tomu, že neuplynulo 30 let od jejich vzniku, nejsou volně přístupné a o jejich zpřístupnění rozhoduje ředitel správního archivu,“ zdůvodnil nedostupnost údajů Lukovský.

V uniformě podle ministerstva už žádný politruk neslouží. Někteří z těchto lidí ale donedávna působili v resortu jako civilní zaměstnanci.