Česko chce Sikorského jako nového šéfa NATO

Hluboká n. Vlt. - Česká republika podporuje jako nového šéfa Severoatlantické aliance polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského. Po jednání ministrů zahraničí EU v Hluboké nad Vltavou to řekl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Nad českou podporou Sikorského vyjádřil překvapení prezident Václav Klaus. Nový šéf NATO by měl být vybrán příští týden na summitu NATO, za favorita je považován dánský premiér Anders Fogh Rasmussen.

Schwarzenberg dnes také po neformálním jednání s kolegy ze zemí EU odmítl výzvu muslimských zemí, které chtějí po Turecku, aby případně vetovalo jmenování Rasmussena novým generálním tajemníkem NATO. Jejich důvodem je aféra z roku 2006, kdy byly v dánském tisku zveřejněny karikatury proroka Mohameda.

V muslimském světě vyvolaly obrázky ostré protesty i útoky proti dánským velvyslanectvím. Rasmussen se tehdy odmítl za karikatury omluvit. V minulosti také podpořil americkou invazi v Iráku a je znám i jako přesvědčený stoupenec angažovanosti Spojených států a NATO v Afghánistánu.

„Myslím, že by to byl veliký omyl, kdyby (ho) blokovali,“ řekl Schwarzenberg. Rasmussen je podle něj velice dobrý kandidát. „Nemůže být viněn z toho, co v této zemi nakreslil jeden karikaturista,“ poznamenal český ministr. „To je přesně to, čemu jsme se bránili, abychom byli rukojmí za něco, co jsme nespáchali,“ dodal.

Hrad ovšem vzápětí po Schwarzenbergově vyjádření vydal tiskové stanovisko, v němž vyjádřil nad informací překvapení. „Tato kandidatura nebyla nikdy projednána na žádném relevantním grémiu. Prezident republiky předpokládá, že jde o soukromý názor pana Schwarzenberga,“ uvedl mluvčí Hradu v tiskovém prohlášení.

Nynější šéf NATO, Nizozemec Jaap de Hoop Scheffer, opustí svou funkci 31. července. Jeho nástupce by měl být vybrán zřejmě na summitu aliance 3. a 4. dubna ve francouzském Štrasburku a německém Kehlu. Mluví se o tom, že šestapadesátiletý Rasmussen už získal podporu vlivných členů NATO Německa, Francie a Británie a prý i Spojených států.

Schwarzenberg však předpokládá, že polského kandidáta na šéfa NATO budou přinejmenším zpočátku podporovat i ostatní země visegrádské čtyřky, tedy kromě Česka i Polsko, Maďarsko a Slovensko.

 
Mezi možnými kandidáty se ale kromě Rasmussena a Sikorského objevila také bývalá francouzská ministryně obrany Michelle Alliotová-Marieová či norská ministryně obrany Anne-Grete Strömová Erichsenová. V médiích se spekulovalo i  o českém vicepremiérovi Alexandru Vondrovi, i když ten tyto informace odmítl.

Vydáno pod