Chomutov pokračuje v exekuci sociálních dávek

Chomutov - Radnice v Chomutově bude pokračovat v exekucích sociálních dávek. Nezměnila to kritika ombudsmana, neziskových organizací a dalších úřadů ani rozhodnutí soudu. Chomutovský okresní soud sice nejdříve zamítl žádost tří rodin na částečné zastavení exekuce sociálních dávek, dalším třem ale naopak tento týden vyhověl. Město se proti druhému rozsudku hodlá odvolat. „V tomto okamžiku nelze tvrdit, který z obou soudců rozhodl špatně,“ říká k tomu mluvčí soudu Václav Lintner.

„Paní soudkyně dala najevo všem nepřizpůsobivým, že můžou dál páchat tu drobnou trestnou činnost, ničit majetek, kálet na chodbách domů,“ myslí si primátorka Chomutova Ivana Řápková. Bez ohledu na verdikt soudu chce chomutovská radnice v exekucích pokračovat. Kdy exekutor na úřad dorazí, není zatím jasné. První termín výplaty sociálních dávek je už toto pondělí.

Postup chomutovské radnice se ale zásadně nelíbí ochráncům lidských práv. „Náš hlavní argument je v tom, že zákon o pomoci v hmotné nouzi neumožňuje tyto exekuce provádět,“ informuje Jan Černý z organizace Člověk v tísni. Činnost magistrátu kritizuje také kancelář ombudsmana.

Kvůli 424 korunám musí rodina zaplatit 8500 korun

První vlna exekucí vynesla odhadem více než 100 tisíc korun. Radnice zatím nemá přesné vyúčtování. Jenže na účet města dorazí sotva desetina peněz a zbytek padne na odměny exekutora a náklady řízení. A to ostře kritizují neziskové organizace. Jeden příklad dokáže promluvit za všechny: rodina, která dlužila pouhých 424 korun na poplatcích za popelnice, musela nakonec zaplatit 8500 korun.

Některé rodiny nyní musí vyjít pouze s tisícíkorunou za měsíc, což je prakticky nereálné. Radnice se ale hájí, že lidé mohli uposlechnout výzvy, přijít sepsat splátkový kalendář a postupně zaplatit - neměli ale zájem.

Stejnou cestou jako v Chomutově chtějí jít i v sousedním Litvínově. Nejdřív ale vyhlásí pro dlužníky amnestii.

Čekání na sociální dávky
Zdroj: ČT24