Cizinecká policie provedla zatím největší razii v Plzeňském kraji

Plzeň - Počet cizinců pobývajících nelegálně na území Plzeňského kraje není vysoký. Takové závěry vyplývají podle cizinecké policie z dosud údajně největší kontrolní akce v Plzeňském kraji, jež se uskutečnila od sobotních 13:00 do dnešních 03:00. Tři stovky nasazených policistů při razii v ubytovnách, hernách, barech a na diskotékách v celém regionu zkontrolovaly 1756 osob, z toho 1432 cizinců, odhalily 87 přestupků a uložily pokuty v celkové výši 126 tisíc korun. Informovala o tom mluvčí cizinecké policie Ilona Vaníčková.

„Při akci jsme zadrželi tři celostátně hledané osoby, Mongolce, Poláka a Čecha a dva cizince vedené v Schengenském informačním systému. Dále jsme odhalili jeden trestný čin státního příslušníka Bulharska,“ uvedla. Bulhar na území ČR pobýval nelegálně, v roce 2006 byl tachovským soudem vyhoštěn na čtyři roky. S cizincem už policie zahájila úkony trestního řízení ve věci trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a byl umístěn do policejní cely v Plzni.

Kontrolní razie zaměřená na cizince je podle Vaníčkové vůbec první od spuštění projektu dobrovolných návratů, která má nejen informativní, ale i represivní charakter. V Plzni se do ní zapojili i policisté městského ředitelství a asi 40 strážníků, posily přijely i z Prahy, Ústí nad Labem a Českých Budějovic.

Policie při razii v Plzeňském kraji navštívila zhruba 250 míst. Odpoledne se jednalo především o ubytovny a večer se policisté zaměřili na herny, bary a diskotéky. „Podle našich poznatků se cizinci po pracovní době zdržují v takových podnicích,“ říká k tomu Vaníčková.

„Podobné akce budou nyní následovat“

Cílem akce s názvem Prostor 03 bylo monitorovat a odhalit cizince pobývající nelegálně na území kraje, odhalit přestupky, jež zde páchají a zmonitorovat jejich pohyb. „První kontroly tohoto rozsahu se uskutečnily na Plzeňsku, protože jde o průmyslovou oblast s velkou koncentrací podniků zaměstnávajících cizince, z nichž řada byla v poslední době propuštěna. Podobné akce budou nyní následovat i na dalších místech republiky,“ uvedla Vaníčková.

Podle ředitele cizinecké policie Vladislava Husáka po první fázi projektu zaměřené na informování cizinců nyní přichází na řadu druhá, jež je více zaměřena na kontroly a na důraznější postup. „V okamžiku, kdy se nám tady objeví několik tisíc lidí bez práce a bez obživy, tak to by samozřejmě mohlo mít dopady na bezpečnostní situaci, která by se v některých regionech mohla zhoršovat,“ vysvětluje Husák.

Cizinci mají stále možnost se do programu odchodu ze země hlásit. Ten je koncipován až pro 2000 osob, dosud se do něj zapojilo 1041 cizinců, na Plzeňsku zatím 200 lidí. V Plzeňském kraji je podle údajů cizinecké policie k dnešnímu dni celkem 28 404 cizinců, nejvíce z Ukrajiny (9123), dále z Vietnamu (6089) a Slovenska (4934).

Razie na Plzeňsku
Zdroj: ČT24/ČTK