Policie zadržela sedm lidí po neonacistickém koncertu

Žatec - Policisté v noci na dnešek předvedli v Žatci sedm osob podezřelých z propagace fašismu. Podezřelí se sešli na uzavřeném koncertě pravicových extremistů v místním Lidovém domě, kde bylo asi 150 lidí. Na místě zasahovalo v sobotu krátce před půlnocí zhruba 70 pořádkových policistů. Informovala o tom lounská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová. Z Lidového domu bylo slyšet už během hudební produkce hlasité hajlování. Ze sálu, kde vystupovala německá skupina Weisse Wöllfe opakovaně zněl nacistický pozdrav Sieg heil. Zásah policistů přišel až po ukončení koncertu.

„Policie z vlastního šetření zjistila, že by tam mělo docházet k protiprávnímu jednání, a tento poznatek získala ve spolupráci s pracovníky městského úřadu v Žatci,“ uvedla Střelcová. Představitelé města jsou se zásahem policistů spokojeni, řekl ČT žatecký místostarosta Aleš Kassal. Proč policisté zasáhli až po skončení koncertu zatím nikdo nevysvětlil. Policie ovšem odmítá, že by akci podcenila či jinak pochybila.

Policie nakonec zadržela sedm lidí. Všichni jsou podezřelí z propagace fašismu. Hlavním důvodem policejního zásahu byly texty některých skupin. Například skupina Wiesse Wöllfe oslavuje zločiny nacistického Německa a volá po další genocidě.

Zatím není jasné, zda policie někoho obviní

Mezi podezřelými je i několik Němců. „V jednu hodinu po půlnoci policisté opatření ukončili a na místě zajistili zvýšený výkon pořádkové služby,“ uvedla Střelcová. Podle ní nebyl nikdo z účastníků koncertu ani policistů zraněn. Jestli kriminalisté někoho obviní, není zatím jasné.

Ekonomická krize extremismu nahrává

Policie a BIS už nějakou dobu evidují zvýšenou aktivitu extremistů, hlavně v blízkosti lokalit se sociálně problémovými obyvateli. Experti varují, že právě pro extremisty a strany z okraje politického spektra je ekonomická krize živnou půdou.

Využít politické krize se snaží například Dělnická strana. Chystá se do evropského parlamentu a myslí i na předčasné volby do české sněmovny. Práce jen pro Čechy, stop pomoci do zahraničí, stop imigrantům - jsou věci, kterými chce své voliče zaujmout. Pravicoví extremisté mají podle politologů ještě kde mobilizovat voliče, protože jejich příznivci nechodí k volbám. Přitom v posledních krajských volbách získali trojnásobný počet hlasů, a to právě díky Dělnické straně.

1.5.2008
Zdroj: ČT24