Vlk: Odmítnutí vyrovnání s církvemi má přinést jen politické body

Praha - O politické body, nikoli o spravedlivé řešení jde podle kardinála Miloslava Vlka členům sněmovní církevní komise, kteří tento týden doporučili Poslanecké sněmovně nepřijmout vládní návrh zákona o vyrovnání státu s církvemi. Proti zákonu hlasovali komunisté, sociální demokraté a poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Komise doporučila vládě návrh zákona přepracovat.

Kardinál uvedl, že společná komise vládní a církevní připravila v posledním roce po 19 letech zatím nejlepší návrh řešení. Diecéze katolické církve navrhly zříci se svého majetku a ponechat ho v rukou státu, aby ho mohl například prodat. Finanční náhrada byla spočtena na 83 miliard, aby si z nich mohla církev zajistit nové zdroje financování.

„Církev vyšla státu riskantně vstříc a souhlasila i s tím, aby tato suma byla vyplácena po dobu státem navrženou, totiž po 60 let. Tento návrh byl pro stát z mnoha důvodů výhodný. Opoziční sociální demokracie spojená s komunisty však projednávání tohoto návrhu záměrně brzdila,“ uvedl Vlk.

Výhody byly podle církve na straně státu

Kabinet chtěl vrátit církvím třetinu majetku zabaveného po roce 1948 církevním řádům, zbytek měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun. Na podnět Tlustého, který byl podle kardinála veden úmyslem vyřizovat si účty s premiérem Mirkem Topolánkem, byla založena parlamentní komise. Ta měla návrh prozkoumat před jeho předložením do Parlamentu. Všechny otázky a námitky opozice byly podle Vlka zodpovězeny. „Navíc se ukázalo, že finanční ohodnocení je velmi skrovné a že stát dluží vlastně ještě asi 160 miliard korun za majetek, který celá léta užíval. Církev tuto sumu a některé další vůbec nezapočítala,“ uvedl Vlk.

ČSSD se ohání, že byla taky okradena